Путин протерује 755 америчких дипломата

Председник Русије Владимир Путин наредио је да 755 америчких дипломата напусти Русију, као одговор на најновије санкције Вашингтона, преносе руски медији.

Владимир Путин је упозорио да би застој у односима са Сjедињеним Америчким Државама могао потрајати. 

Руско Министарство спољних послова раније је саопштило да је Вашингтону поручено да до септембра смањи број својих дипломата у Русији на 455, што одговара броју руских дипломата који бораве у САД. 

"Више од 1.000 људи радило је и још ради у америчкој амбасади и конзулатима", рекао је Путин у интервјуу за руске Вести и додао да "755 америчких дипломата мора да прекине своје активности у Русији".

Када је реч о другим мерама, руски председник је рекао да је у питању "пипава" тема, будући да је преко хиљаду људи радило у америчкој дипломатској мисији у Русији, преноси Спутњик.

Руски председник је рекао да је против ограничења у било којој сфери заједничких активности са САД.

"Америка је поново предузела кораке да би додатно покварила односе са Русијом. Довољно дуго смо чекали да се нешто промени на боље, међутим, по свему судећи, то се неће скоро догодити", рекао је Путин.

Нагласио је да упркос несугласицама Русија и САД ипак успевају да сарађују.

Путин је истакао да Русија може да уведе додатна ограничења САД, али да то, за сада, неће учинити јер би то могло да нашкоди међународним односима.

Коментаришући за руску медијску кућу ВГТРК пооштравање америчких санкција против Русије и руски одговор на то, Путин је истакао да Москва и Вашингтон и даље имају опсежну сарадњу у многим областима, преноси Тас.

"Ми имамо шта да кажемо и можемо увести ограничења у таквим сферама наших заједничких активности, што би било веома болно за америчку страну. Али, не сматрам да би то требало учинити, јер би то нанело штету развоју међународних односа", рекао је руски председник. 

Москва је, иначе, у петак наложила САД да смањи број чланова свог дипломатског особља и најавила да ће запленити америчку дипломатску имовину у два комплекса као одговор на нове америчке санкције, које je скоро једногласно одобрио Сенат Конгреса САД, а пре њега и Представнички дом.

Администрација одлазећег председника САД Барака Обаме донела је 29. децембра прошле године нове санкције против Русије због наводног хаковања америчких политичких институција. Те санкције укључиле су протеривање 35 руских дипломата и њихових породица.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво