Улични рат у Венецуели, грађани бојкотују гласање

У Венецуели се води прави "улични рат" при чему се демонстранти сукобљавају са безбедносним снагама, док велики број Венецуеланаца бојкотује гласање за Уставотворну скупштину за коју је левичарски председник Николас Мадуро обећао да ће почети "нову еру борбе" у земљи погођеној кризом.

У насиљу које је избило због спорног гласања, убијен је још један демонстрант у западном граду Баркисимето, што је шести смртни случај од суботе увече, поврх око 120 колико их је погинуло током протеста у протекла четири месеца, преноси АФП.

У међувремену су упуцани и један кандидат на изборима и лидер опозиционог подмлатка, док снаге безбедности и демонстранти нападају једни друге у Каракасу и другим градовима.

"Не знам откуд ова мржња...Ово је рат!", каже становница Кончита Рамирес, описујући како трупе пуцају у зграде и људе у престоници, наводи француска агенција.

Тужиоци су саопштили да је у ноћи између суботе и недеље погинуло најмање пет особа.

Тридесетдеветогодишњи адвокат, који је био кандидат на изборима у југоисточном граду Сијудад Боливар, упуцан је и убијен са више хитаца које су на њега испалили нападачи који су му упали у кућу преко ноћи, наводи тужилаштво.

Током протеста у североисточном граду Кумана, 30-годишњи регионални секретар опозиционог подмлатка такође је смртно упуцан.

Између осталог, у источном делу Каракаса, четири војника су рањена када је импровизована експлозивна направа експлодирала поред њиховог конвоја.

Раније данас, у експлозији која је избила у венецуеланској престоници Каракасу у току протеста против председника Мадура, повређени су полицијски службеници. 

Мадуро, који је међу многим Венецуеланцима непопуларан због економског колапса током четири године колико је провео на власти, инсистирао је на данашњем гласању како би се оформила скупштина која би имала широка овлашћења, упркос претњи америчким санкцијама и вишемесечним протестима опозиције.

Критичари упозоравају да би та скупштина омогућила Мадуру да распусти Конгрес којим управља опозиција, да одложи будуће изборе и измени изборна правила како би спречио да социјалисти буду склоњени с власти у овој некада просперитетној земљи чланици ОПЕК-а, наводи Ројтерс.

Протести су организовани против Мадурове администрације и његове намере да одржи референдум о уставним променама, који опозиција види као покушај венецуеланског председника да "приграби" још моћи, преноси Ројтерс.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво