Сенат одобрио нове санкције, одбачено укидање "Обамакера"

Великом већином гласова амерички Сенат је синоћ одобрио увођење нових санкција Русији, Ирану и Северној Кореји и одбацио план о укидању закона о здравственом осигурању усвојеном за време мандата бившег председника Барака Обаме "Обамакер".

Сенатори су изгласали закон о санкцијама упркос примедбама које је према њему имао амерички председник Доналд Трамп, наводи Ројтерс.

Нове мере усвојене су са 98 гласова "за" и само два "против", захваљујући огромној подршци и демократа и Трампових републиканаца.

Санкције су већ раније одобрене у Представничком дому америчког Конгреса, уз 419 гласова "за" и три "против".

Закон ће сада бити упућен Белој кући, где ће га Трамп или потписати или ставити вето.

Поново одбачено укидање "Обамакера", ударац за Трампа

Амерички Сенат је на седници одбацио план о укидању закона о здравственом осигурању усвојеном за време мандата бившег председника Барака Обаме "Обамакер".

Тим потезом амерички Сенат је нанео велики политички ударац Републиканској партији и плановима актуелног председника Доналда Трампа, оцењују агенције.

Како АФП наводи, републиканци су на "спектакуларан" начин пропустили прилику у њиховим напорима да укину "Обамакер", услед чега је та партија остала у запањујућој збрци, а Трамп у сањарењу да укине реформе које је његов претходник увео.

Како агенција наводи, гласање које је трајало до касно у ноћ, до самог краја је било веома напето, када је републикански сенатор Џон Мекејн, ком је недавно дијагностикован тумор на мозгу дао одлучујући глас, који је био против тог закона.

"Ово је било разочарење, заиста разочарење", рекао је вођа већине у Сенату Мич Меконел својим колегама након гласања.

Најмање три особе из редова Републиканске странке- Џон Мекејн, Сузан Колинс и Лиса Мурковски, гласали су против новог закона за који је била неопходна проста већина да би био усвојен, наводи Би-Би-Си.

Ово је трећи пут да Сенат одбацује план о укидању "Обамакера".

Како је Ројтерс претходно пренео, амерички Сенат одбацио је други пут ове недеље план о укидању "Обамакера" и замени тог закона другим, на којем су републиканци у Сенату месецима радили, при чему се седам републиканаца успротивило доношењу нових мера.

Први пут је Сенат то учинио у уторак увече.

План о новом закону предвиђао је дубоке резове у програму "Медикејд" - програму здравственог осигурања за сиромашне, као и смањење субвенција које подразумева такозвани Обамакер за људе са нижим примањима.

Када би "Обамакер" био укинут и замењен другим законом, милиони Американаца могли би да изгубе осигурање, напоменуо је Глас Америке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво