Качињски: ЕУ није у стању да казни Пољску

Лидер пољске владајуће странке "Право и правда" Јарослав Качињски сматра да Европска унија уопште није стању да се једногласно договори да казни Пољску по члану 7. Основног споразума. Европска комисија запретила је да ће Пољској одузети право гласа због контроверзне реформе судова.

Качињски је у интервјуу пољској радикалној католичкој телевизији ТВ Трвам рекао да сада странка "Право и правда" препушта председнику Пољске Анджеју Дуди, који је неочекивано ставио вето на два од три закона спорне реформе, да изради и предложи нове законе о Врховном суду и Националном судијском савету.

Ипак, од шефа државе очекује да та реформа буде радикална.

"Преживећемо тих месец дана", рекао је иронично Качињски поводом захтева Европске комисије да у року од месец дана Пољска усклади своју реформу правосуђа са европском легислативом, уз поштовање темљеног принципа демократије - независности судија коју је та реформа угрозила, како сматрају ЕУ, САД и Савет Европе, као и пољска опозиција.

Качињски је оптужио председника да је, када је опозиција "доживела срамни пораз" неуспевши да заустави реформу, прво затражио да се кандидати за судијски савет одобравају тропетинском већином коју владајући конзервативци немају, а онда је направио грешку и ставио вето на чак два закона.

"Моја обавеза је да кажем да је то била грешка, озбиљна грешка, али на томе треба да се заврши. Треба да размишљамо како да изађемо из тога, да то остане само изгред који ће убрзо бити заборављен, а ми да кренемо напред", рекао је Качињски.

Од председника је, међутим, затражио да реформа правосуђа и Врховног суда буде радикална, тако да се исправе све неправде и грешке из претходних 28 година и "зло" за које је посебно оптужио Врховни суд.

Одбацио је могућност да Европска унија намеће решења јер, како је рекао, Европска комисија Пољској намеће увек само "посткомунистичка решења".

Качињски је спор око претњи по правну државу у Пољској са ЕУ назвао притиском и оптужио иностранство да се противи реформи правосуђа јер му одговара да експлоатише Пољску.

"Питање судова је сада за нама, прошлост не може да се измени, идемо напред, на такав начин да буде јасно да ће то бити решено и да то значи да ће следећа питања, као деконцентрација власништва у медијима бити такође решена", рекао је Качињски.

Качињски и његова странка с већином у оба парламентарна дома одмах по доласку на власт у јесен 2015. године, претворили су јавни ТВ и радио сервис и агенцију ПАП у државне медије, прво директно потчињене влади, а затим у тзв. "народне медије", институције с мисијом да шире истину о "доброј промени" у Пољској и у свету.

Качињски и влада премијерке Беате Шидло најавили су већ тада да ће на ред доћи и "реполонизација" приватних медија.

Поводом реформе правосуђа, аналитичари су сада упозорили да су само независни судови баријера која спречава садашње пољске власти да ударе и на концесије националних приватних телевизија, ТВН и Полсат, познате по критичном односу према потезима власти.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво