АФП: Каталонски сепаратисти одлучнији него икада пре

Политичко лето у Шпанији биће вруће јер се сепаратисти који владају у Каталонији показују све одлучнијим у организовању референдума о самоопредељењу упркос противљењу власти у Мадриду, оценила је агенција "Франс прес".

Председник каталонске владе Карлес Пучдемон изјавио је ове недеље за париски лист Фигаро да никакве претње неће спречити Каталонце да демократски одлуче о својој судбини.

"Никаква претња неће спречити Каталонце да о својој будућности одлуче на демократски начин", рекао је он, док су каталонске власти додале да ће регионална полиција помоћи у организовању референдума.

Каталонски парламент усвојио је у среду измену закона према којој ће Каталонија прогласити независност у року од 48 сати ако бирачи изгласају одвајање од Шпаније на референдуму 1. октобра, који шпанска влада сматра нелегалним.

Шпански медији навели су да се шпанска влада припрема да формира "кризни штаб" у случају да Каталонија прогласи независност.

На челу каталонске владе од почетка 2016. је сепаратистичка коалиција која је обећала да ће ту област довести до независности.

Према последњим анкетама, 49,4 одсто Каталонаца се противи отцепљењу, док је 41,06 за, а 70 одсто је за то да буде референдума.

За референдум, али не и за независност су левичарске партије, синдикати, привредници, чак и Фудбалски клуб "Барселона".

За независност се 2014. године изјаснило 1,8 милиона Каталонаца на необавезујућем гласању, такође одржаном упркос противљењу власти у Мадриду које сецесионистичке иницијативе у Каталонији сматрају противуставним.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи