Цурење података у Шведској, премијер Левен реконструише владу

Због скандала у вези са цурењем осетљивих података у чијем се средишту шведска влада левог центра, премијер Стефан Левен одлучио да реконструише свој кабинет. Министар унутрашњих послова и министарка инфраструктуре поднели су оставке, док је министар одбране задржао положај. Тамошњи медији тврде да су грешком надлежних и српски техничари имали могућност увида у тајну комуникацију шведских државних органа.

Суочен са политичком кризом у којој су осетљиви лични подаци исцурили у иностранство, Левен се одлучио да замени двоје министара, радије него да распише превремене изборе, преноси Ројтерс.

"Имам одговорност према држави и не бих желео да је доведем у политичку кризу, рекао је Левен на конференцији за медије, наводећи многе изазове пред којима су ЕУ и Шведска, укључујући и Брегзит.

"Двоје одговорних министара - унутрашњих послова Андерс Игеман и инфраструктуре Ана Јохансон поднели су оставке, док је министар одбране Петер Култквист задржао свој положај", навео је Левен.

Опозиционе партије најавиле су да ће у парламенту гласати за смену сво троје министара.

Култквист и Игеман суочавају се са оптужбама да су знали да су процурили подаци националне Агенције за саобраћај омогућили приступ странаца приватним подацима милиона грађана, али да нису о томе обавестили премијера Левена, преноси АФП.

Министарка Ана Јохансон тврди да је за цурење података 2015. сазнала тек касније.

Скандал је избио протеклих недеља након што се испоставило да је читава база података о шведским возачким дозволама постала доступна информационим техничарима у Чешкој Републици и Румунији, док медији наводе да је идентитет обавештајних агената можда угрожен.

Шведска војска је такође саопштила да су информације о њеном особљу, возилима и одбрамбеним плановима могле бити обухваћене подацима који су процурили, мада је Агенција са саобраћај негирала да поседује регистар војних возила и тврди да нема наговештаја да су подаци "раширени на непримерен начин".

Подаци су процурили када је шведска Агенција за саобраћај унајмила компанију Ај-Би-Ем 2015. да преузме њене ИТ операције.

Ај-Би-Ем је тада ангажовао подуговараче у Чешкој Републици и Румунији, чиме су осетљиве информације постале доступне страним техничарима који нису имали безбедносно одобрење за то, наводи француска агенција.

Шведски медији: И српски техничари имали увид у податке

Раније ове недеље шведски медији су писали да је грешком шведске Агенције за саобраћај и 14 држављана Србије имало могућност увида у тајну комуникацију шведских државних органа.

Како је писао дневни лист Дагенс нихетер, компјутерским техничарима у Србији, грешком је дозвољено да управљају мрежом за комуникацију те агенције и владиних служби без безбедносних провера.

То је учињено, наводе аутори, тиме што је агенција управљање сигурносном мрежом поверила америчком гиганту Ај-Би-Ему, а истовремено контролу комуникација и "ватреним зидовима" (софтверска препрека која онемогућава слободан приступ осетљивим подацима на интернету) компанији Ен-Си-Ар у Србији.

Наводи се да су компјутерски техничари могли да прате онлајн комуникацију између шведске агенције и 34 државне институције на посебно осигураној владиној интернет мрежи, за шта нису имали дозволу.

Ипак, иако Срби нису добили криптовани кључ којим би могли да утичу на комуникацију међу шведским државним институцијама, саговорници тог листа наводе да је безбедност Шведске могла озбиљно да буде нарушена.

Осим могућности да виде комуникацију државних служби, Срби су, пише шведски лист, имали увид у порески регистар, али и у "посебно осетљив" регистар осумњичених особа против којих се воде тајне полицијске истраге.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво