Шеснаестогодишњак погинуо у демонстрацијама у Венецуели

Шеснаестогодишњак је погинуо током демонстрација у Каракасу које је организовала опозиција против председника Николаса Мадура и његових планова за одржавање избора за Уставотворну скупштину, саопштило је тужилаштво.

Тинејџер чије име није наведено, друга је жртва током јучерашњег - првог дана 48-очасовног штрајка којим опозиција покушава да блокира изборе за уставотворну скупштину заказане за недељу.

Његовом смрћу број настрадалих од априла када су почеле демонстрација против Мадура, попео се на 105. Тужилаштво је навело да је тинејџер, изгледа, повређен током демонстрација у Пентару, популарној четврти на истоку Каракаса.

Тужилаштво је потврдило да је јуче преминуо и 30-огодишњи Рафаел Вергара, који је био рањен, како је наведено,  у "нерегуларној ситуацији" између демонстраната и војника у држави Мериди.

Генерални штрајк треба да се настави цео дан данас пре великих демонстрација заказаних за петак. Бројне улице су блокиране, посебно на југоистоку и истоку главног града Венецуеле, где је традиционално упориште опозиције.

Подигнуте барикаде блокирале су више путева и прилаза Каракасу где су се окршаји демонстраната и полиције наставили и током ноћи.

Сукоби демонстраната и безбедносних снага су избили и у другим деловима земље.

Округли сто демократског јединства (МУД), опозициона коалиција која је већ оганизовала 24-орочасовни генерални штрај прошле недеље, већ готово четири месеца организује скоро свакодневне демонстрације против Мадура и тражи његов одлазак.

Опозиција сматра да социјалистички председник Мадуро планом да измени Устав намерава да учврсти власт и заобиђе изабрани парламент где је опозиција у већини, и избегне преседничке изоре крајем 2018. Они такође оспоравају услове избора у недељу.

Мадуро представља нацији да би планирана измена Устава решила венецуеланску политичку блокаду и економску кризу, али опозиција намерава да бојкотује изборе за уставотворну скупштину.

Припадници опозиције се још називају и античависти, по имену Уга Чавеса, председника Венецуеле од 1999. до смрти 2013, чији је наследник актуелни шеф државе Николас Мадуро.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара