У Грчкој ухапшен Рус због преневере више милијарди долара

У Грчкој је ухапшен руски држављанин Александар Виник који се сматра анонимним "мозгом" једне од настаријих операција крипто-валутних размена и "прања" најмање четири милијарде долара, саопштили су полицијски званичници.

"Ухапшен је међународно тражен "мозак" криминалне организације", саопштила је грчка полиција, преноси Ројтерс.

Он је ухапшен у малом приморском селу на северу Грчке након дојаве, а на основу потернице САД, која ће највероватније тражити његово изручење.

Два извора упућена у виртуелну размену биткоина, тврде да је Виник био кључна особа иза те платформе, која од уторка увече не ради због "техничких проблема".

"Од 2011. године тај је 38-годишњак водио криминалну организацију која је администрирала једну од најважнијих интернетских страница за електронички криминал на свету", саопштиле је полиција и навела да је од оснивања 2011. године преко биткоин платформе "опрано" најмање четири милијарде долара.

Како се наводи, биткоин је била прва дигитална валута која је успешно искористила криптографију како би трансакције биле сигурне и сакривене, учинивши конвенционалну финансијску регулацију тешком, готово немогућом.

Вениково хапшење је најновије у низу америчких операција против руских сајбер криминалаца у Европи, а како подсећа Ројтерс, прошле недеље америчко Министарство правде укинуло је прошле недеље црно интернет тржиште Алфа Беј.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи