Како је Латинска Америка данас позиционирана?

Који су кључни политички правци, а шта дели Зелени континент? Да ли је Монроова доктрина заиста мртва и због чега Венецуелу, државу најбогатију нафтом у свету, море озбиљни економски проблеми и дубоке друштвене и политичке поделе? Одговоре на та и друга питања покушали смо да сазнамо на 18. конгресу Међународне федерације за изучавање Латинске Америке и Кариба, који се одржава на Универзитету "Џон Незбит" у Београду.

Идеолошке поделе упркос заједничком историјском наслеђу, религији и језицима истог корена. Латиноамерички континент деле две политичке струје и различите визије социјалне правде.

Боливарска Латинска Америка будућност види у социјализму за 21. век, у самодовољности, егалитаризму, десегрегацији и померању граница социјалне лествице. Са друге стране су снаге неолибералне оријентације, где су упадљиве класне разлике и где је профит - изнад људи. 

"Има и нових политичких крила у Латинској Америци посвећених пре свега улагању у образовање, уместо да се проблеми решавају узимањем новца од богатих и давањем сиромашнима. У Парагвају верујемо да богатство треба да буде створено и зато ћемо убудуће за образовање издвајати седам одсто бруто друштвеног производа", рекао је Фернандо Грифит, министар културе Републике Парагвај.

Некада се народ Боливије ни за шта није питао, а данас су народни представници на највишим државним инстанцама. Здравство и образовање отворени су за све.

"Данас је од 10 становника свих 10 покривено бесплатним здравством и бесплатним школовањем", каже Алваро Гарсија Линера, потпредседник Вишенационалне државе Боливије.

Изгледа да је питање "шта се догађа у Венецуели", једно од тренутно најсложенијих светских питања. Уместо новог модела социјализма 21. века, који је најављивао покојни Чавез, венецуеланско друштво се љуља из корена. 

"До пре годину или пола године, председник Мадуро је могао да успостави дијалог са опозицијом уз међународно посредовање, укључујући суседне латиномеричке земље. Нажалост, влада се није потрудила да избегне песимистички сценарио", рекао је Владимир Давидов, директор Института за Л.А. Руске академије наука.

"Имамо различите интересе, наравно амерички, а понављам да је то због огромног богатства Венецуеле у нафти", рекао је Слободан Пајовић, ректор Универзитета "Џон Незбит".

"Оно што се дешава у Венецуели подстакле су унутрашње партијске струје које живе у прошлости - а то је јака десница потпомогнута капиталом из Северне Америке, са циљем да се Венецуела економски уништи и противуставно промени влада у тој земљи", каже Алваро Гарсија Линера, потпредседник Вишенационалне државе Боливије.

Често се заборавља огроман утицај Латинске Америке у утврђивању међународног права и система Уједињених нација. Управо у спречавању једностраног диктата у међународним односима, Србија и Русија налазе заједнички језик са латиноамеричким пријатељима и колегама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво