Трамп: Трансродне особе не могу да служе у војсци САД

Председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп најавио је да неће дозволити трансродним особама да служе у америчкој војсци у било ком својству.

"После консултација са мојим генералима и војним експертима, желим да вам ставим до знaња да влада Сједињених Америчких Држава неће прихватити нити дозволити трансродним особама да служе у америчкој војсци у било ком својству", написао је Трамп на свом Твитер налогу, пренео је Ројтерс.

Министар одбране САД Џејмс Матис одложио је почетком јула за шест месеци дозволу трансродним особама да се придруже америчким оружаним снагама, рекла је портпаролка Пентагона Дејна Вајт.

Вајтова је у саопштењу навела да је Матис прихватио препоруку да до 1. јануара одложи прихватање пријава за оружане снаге које су поднеле трансродне особе, пренео је Ројтерс.

Забрану отворено трансродним особама да служе у оружаним снагама Пентагон је укинуо 2016, под администрацијом тадашњег америчког председника Барака Обаме.

Како се наводи, било је очекивано да ће дозвола трансродним особама да почну да се прикључују оружаним снагама ступити на снагу ове године, уколико се утврди да су били "стабилни" у свом полном опредељењу 18 месеци.

Одлагање које је наступило под администрацијом актуелног председника САД Доналда Трампа изазвало је негодовање оних који се залажу за права трансродних особа.

"Разочарани смо због овог беспотребног одлагања зато што су данас хиљаде високообучених и квалификованих трансродних чланова службе који отворено и поносно служе нашој нацији, показали да је способност испуњења мисије оно што је важно, а не њихово полно опредељење", рекао је у саопштењу Стивен Питерс испред Кампање за људска права.

Прошле године, тадашњи министар одбране Еш Картер навео је податке студије коју је спровела корпорација РАНД, рекавши да је било око 2.500 активних трансродних чланова службе и 1.500 који су били у резерви.

Подаци РАНД-а подразумевали су распон који је подразумевао максималних 7.000 активних и 4.000 резервних припадника државне службе који су трансродне особе, наводи агенција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво