Венецуела, лидер опозиције позвао војску да одступи

Леополдо Лопез, лидер опозиције у Венецуели објавио је своју прву директну поруку од како је пуштен у кућни притвор, позивајући грађане да пруже подршку дводневном генераслном штрајку против планова владе да измени устав и апеловао на војску да не разбија протесте.

У 15-минутном видео-снимку који је снимио у својој кући, Лопез каже да администрација венецуеланског председника Николаса Мадура покушава да уништи демократију, преноси АП.

Лопез позива грађане да "ово зауставе мирним отпором и дубоком посвећеношћу нашим напорима".

Лидер опозције је, како наводи агенција, такође позвао војску да у недељу не распоређује своје снаге.

"На ивици смо због њиховог покушаја да униште републику коју сте се заклели да ћете бранити. Молим вас да не будете саучесници у уништењу републике", рекао је Лопез.

Како је АФП претходно известио, опозиција у Венецуели је позвала грађане да бојкотују референдум о измени устава те земље, оцењујући да је то покушај венецуеланског председника Николаса Мадура да "зграби" још моћи.

Одбор од 500 чланова састављен је уочи референдума идуће недеље, како би изменили устав и председнику дали још више моћи, а опозиција почиње други штрајк у неколико недеља.

У Венецуели већ четири месеца трају масовни протести, који су до сада однели 103 живота, подсећа АФП.

Мадуро, са друге стране, инсистира да демонстранти не изазивају насиље, да поштују гласање и да не спутавају оне који желе то да ураде.

"Захтевам то од свих опозиционих лидера. Амерички десничари мисле да могу да наређују у Венецуели, али једини који може да наређује у Венецуели је народ", рекао је Мадуро на телевизији.

Мадуро је запретио да ће власт бити немилосрда ако треба да заустави насиље опозиције.

"Бићемо немилосрди ако покушају да створе процес насиља, како би зауставили оно што се не може зауставити", поручио је Мадуро.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара