Шведска, опозиција тражи гласање о поверењу министрима због цурења података

Десничарске опозиционе партије у Шведској најавиле су да ће тражити гласање о поверењу појединим министрима у влади због цурење поверљивих државних информација.

Најава опозиције да ће гласати о поверењу тројици министара, а можда чак и самој влади, уследила је после откривања озбиљних безбедносних пропуста приликом измештања послова одржавања базе података Агенције за саобраћај у друге земље, наводи агенција АП.

Шведска агенција за саобраћај је 2015. посао одржавања база података и друге ИТ делатности препустила компанијама Ај-Би-Ем (IBM) у Чешкој и Ен-Си-Ар (NCR) у Србији.

У марту 2016. шведска тајна служба почела је истрагу која је установила да су неовлашћене особе у Чешкој и Србији имале приступ поверљивим информацијама.

Портал iTWire.com наводи изјаву оснивача Пиратске партије Рика Фалквингеа, који је први скренуо пажњу на пробој сигурности, да су међу процурелим информацијама подаци о носивости свих путева и мостова, имена, слике и адресе пилота ратног ваздухопловства, имена, слике и адресе свих људи у полицијским регистрима, што су строго поверљиви подаци,

Поред тога, процурела су и имена, слике и адресе свих припадника војних специјалних снага, имена, слике и адресе свих људи у програму заштите сведока или оних који су из других разлога добили заштићени идентитет, типови, модели, тежина и потенцијални кварови свих возила које користе влада и војска, навео је тај портал.

Премијер Шведске Стефан Левен рекао је да је цурење информација "катастрофа", додајући да је за пропусте први пут чуо у јануару, 18 месеци након што су се догодили.

Социјалдемократе и Зелена партија формирале су мањинску коалицију у Шведској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи