Могерини: Турска и даље кандидат за ЕУ упркос забринутости

Турска остаје кандидат за чланство у ЕУ упркос дубокој забринутости због ситуације у тој земљи у погледу људских права и владавине права, која спречава наставак преговора о придруживању, изјавила је висока представница Уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини.

Могерини је, на напетој конференцији за новинаре коју је одржала заједно са два турска министра који су у посети Бриселу, упозорила да су потребни "конкретни кораци" како би могло да дође до било каквог напретка у кандидатури Турске, преноси АФП.

"Јасно је да Турска јесте и остаје земља кандидат", рекла је Могерини после састанка са турским министром спољних послова Мевлутом Чавушоглуом и министром за питања ЕУ Омером Челиком.

Могерини је нагласила важност њихових "искрених и конструктивних" разговора у циљу решавања спорова, али је напоменула да би "у овом тренутку било тешко отворити нова поглавља" у процесу приступања.

Важно је, закључила је висока представница ЕУ, видети конкретне кораке на пољу владавине права, људских права, демократије и слободе медија.

Чавушоглу и Челик су подсетили да је ЕУ обећала да ће убрзати преговоре у складу са споразумом из 2016. о контроли прилива избеглица који кроз Турску надиру у Грчку, а потом у северну Европу.

Чавушоглу је истакао да ЕУ није довољно подржала Турску поводом неуспелог покушаја пуча прошле године, нагласивши да "нико не може да каже да у Турској нема владавине права".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво