Мали Чарли изгубио битку са временом

Судбина тешко оболелог дечака Чарлија Гарда месецима је привлачила медијску пажњу у Великој Британији, јер су његови родитељи дуго водили правну битку да бебу пошаљу у Америку на експериментално лечење. Лондонски лекари су то оспоравали, а суд је стао на страну лекара. Родитељи су донели најтужнију одлуку – да одустану од борбе и дозволе Чарлију да умре.

Сукоб породице и државе – тако су многи коментатори видели борбу родитеља да своју 11-месечну бебу, рођену са ретким генетским обољењем, које изазива прогресивну мишићну слабост и оштећење мозга, пошаљу на експериментални третман с друге стране Атлантика.

Иако су њихове напоре подржали и папа Фрања и амерички председник Трамп, иако су скупили неопходних милион и триста хиљада фунти, суд је закључио да то не би донело побољшање и да није у интересу детета.

Чарли је од рођења на апаратима за дисање, храни се помоћу сонде. Од истог поремећаја болује само 15-так деце у свету.

Лондонски лекари сматрају да би га експериментална метода лечења ставила на нове муке. Суд је закључио да би од експеримента користи имала медицина, али не и Чарли. После шест месеци повлачења по судовима, родитељи су одустали.

"Лечење сада не може да се спроведе из једноставног разлога – превише је времена изгубљено. Наш јадни дечак је лежао у болници месецима без икаквог третмана док је трајала дуга судска битка. После прегледа независних експерата сада знамо да би Чарли имао шансу да буде нормалан здрав дечак, да је лечење спроведено раније", рекао је Чарлијев отац Крис Гард.

Адвокат породице каже да су последња медицинска испитивања показала да више нема изгледа да се беби помогне и зато су родитељи повукли жалбу Врховном суду. И Европски суд за људска права је недавно донео пресуду да болница може дечака да искључи са апарата. Милиони људи широм света пратили су дечакову судбину, која је у Америци изазвала бројне критике конзервативаца на рачун британског система здравственог осигурања.

Малом Чарлију мама и тата послали су последњу поруку.

"Много нам је жао што нисмо успели да те спасемо. Слатко спавај, наш прелепи дечаче. Волимо те", поручили су му родитељи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво