Новинари "Џумхуријета" пред судом у Истанбулу

Новинари и запослени у турском листу "Џумхуријет" су се појавили пред судом у Истанбулу под оптужбама за помагање терористичким организацијама.

Случај новинара тог листа, веома критичног према председнику Реџепу Тајипу Ердогану, изазвао је додатне забринутости око права и слобода у Турској.

Деветнаест оптужених, међу којима су главни и одговорни уредник Џумхуријета Мурат Сабунџу, истраживачки новинар Ахмет Сик, колумниста Кадри Гурсел и карикатуриста Муса Карт, сумњиче се за спонзорисање неколико забрањених организација, укључујући курдске екстремисте, екстремну левичарску групу и мрежу проповедника Фетулаха Гулена кога власт криви за прошлогодишњи неуспели пуч.

Дванаест оптужених је у затвору, пет је пуштено да се бране са слободе а двојици ће се судити у одсуству. Један од њих, бивши главни одговорни уредник Џан Дундар, налази се у Немачкој.

Неколико стотина њихових присталица се окупило испред суда и захтевало њихово ослобађање узвикујући пароле "Права, закон, правда" и "Слобода за новинаре".

Неки од запослених у Џумхуријету су у затвору већ девет месеци. Запрећене затворске казне износе од седам до 43 године.

Њихова хапшења су део широке чистке после пуча у јулу 2016. током које је у затвору завршило више од 50.000 људи, укључујући ту новинаре, опозиционе посланике и активисте. Критичари тврде да је чистка у почетку погађала људе осумњичене за везе са пучом али да се проширила на све противнике власти.

У оквиру чистке затворено је око 160 новинара, најчешће по оптужбама у вези са тероризмом док је угашено више од 150 медија, од радија до новина и магазина, што је хиљаде људи оставило без посла.

У индексу светске слободе штампе Репортера без граница за 2017. Турска се налази на 155. од 180 места. Турска влада тврди да су новинари ухапшени због криминалних радњи а не због свог извештавања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво