Преокрет у Пољској, Дуда ставио вето на промене у правосуђу

Пољски председник Анджеј Дуда је саопштио да је ставио вето на два од три закона којима је требало да се "реформише правосудни систем" те земље.

Промене у правосуђу јесу потребне, сматра Анджеј Дуда који, међутим, истиче да се не слаже са тиме да генерални тужилац, истовремено министар правде, добије појачана права у избору судија и рада судова. 

"Пољској је веома потребна реформа правосуђа али мудра реформа која ће појачати осећање да постоји правда", рекао је председник Дуда.

Упозорио је да је обавио врло широке консултације са низом стручњака и правника око те реформе коју су по хитном поступку без јавне расправе, упркос отпору опозиције и демонстрацијама десетина хиљада Пољака широм земље, прогурали владајући конзервативци.

"Жалим што ми Закон о Врховном суду није представљен у фази предлога, зато је одлука следећа: стављам вето на Закон о Врховном суду и истовремено на Закон о Националном судијском савету", рекао је Дуда. 

Већ девети дан не јењавају бурни протести десетина хиљада Пољака у вишр од 80 градова широм земље и испред пољских амбасада у 20 градова Европе када свако вече масе излазе пред судове са запаљеним свећама у рукама да захтевају од председника Дуде да стави вето на три закона правосудне реформе уз скандирање "слободни судови", "три ута вето" и "буди мушко, стави вето". 

Ти закони реорганизују рад општих судова, уводе политичка номиновања у Национални судијски савет који су до сада бирале саме судије а који надзире независност судова од политичара и распуштају Врховни суд да би нове судије изабрао министар правде.

Вето шефа државе значи да ће о та два кључна закона који су изазвали највише протеста морати поново да расправља парламент и да покуша квалификованом већином од три петине посланика, колико владајућа странка не може да окупи, да покуша да вето надгласа.  

Шеф пољске дипломатије Витолд Вашчиковски оптужио је десетине хиљада Пољака који широм земље већ девети дан протестују за независне судове и захтевају да председник Анджеј Дуда стави вето на експресно прогурану реформу правосуђа да су им слободни судови само изговор а у ствари хоће да сруше владу.  

Пољски злот је након саопштавања одлуке одмах порастао у односу на евро.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво