Америчке санкције Русији, забринутост у Бриселу

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер позвао је да се хитно разговара о могућем одговору Европске уније у случају да Америка, без обзира на примедбе Брисела, уведе нове санкције Русији, пише "Фајненшел тајмс".

Документ који је припремљен за састанак Европске комисије у среду, у који је Фајненшел тајмс имао увид, представља неколико одговора, пренео је Спутњик.

Између осталог, наводи се потреба да се од председника САД Доналда Трампа добије уверење да санкције неће утицати на интересе ЕУ, а указује се и на могућност да се америчке санкције које штете европским интересима пониште у Европској унији.

Јункер је позвао да се хитно размотре могуће акције Брисела у случају да се европске енергетске и друге компаније нађу на удару санкција о којима се расправља у Америчком конгресу, наводи лист.

Брисел би "требало да буде спреман да делује у наредним данима" уколико Сједињене Америчке Државе предузму мере, "не узимајући у обзир забринутост ЕУ", наводи се у документу Европске комисије.

У документу се наводи да "главна пажња" Брисела треба да буде усмерена на тражење од америчке администрације "јавне или писмене изјаве" да се нове санкције неће примењивати тако да утичу на интересе Европске уније.

Друга опција која се помиње у документу Европске комисије предвиђа могућност проглашавања акција Вашингтона неважећим на територији ЕУ, пише лист.

Такође се разматра могућност предузимања одговарајућих контрамера које одговарају стандардима СТО, додаје Фајненшел тајмс.

У суботу је објављено да су републиканци и демократе у оба дома Америчког конгреса усагласили текст нацрта закона о санкцијама Русији и Ирану.

Документ је објављен на сајту Конгреса и у наредним недељама ће се о њему гласати у Представничком дому и у Сенату, а затим треба да га потпише председник државе.

Портпаролка Беле куће Сара Сандерс изјавила је да администрација америчког председника Доналда Трампа "подржава чврстину према Русији и увођење санкција".

Европска унија је то назвала једностраним акцијама Вашингтона и сматра да он може да доведе до великих, неселективних и нежељених последица.

У нацрту закона, без обзира на захтеве америчких компанија, остале су одредбе о енергији, између осталог, усмерене против "Северног тока 2".

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво