САД ће опет тестирати противракетни систем ТХААД

Сједињене Америчке Државе планирају следећег викенда да спроведу још једну пробу противракетног система због супростављања претњама Северне Кореје, пренела је агенција АП.

Проба ће бити изведена у комплексу за лансирање Кодијак на Аљасци, наводи америчка агенција, позивајући се на саопштење америчке обалске страже.

Амерички војници су привремено распоређени у комплексу због тестирања антиракетног система ТХААД, јавили су локални медији.

Америчка Агенција за одбрану од ракета (МДА) успешно је тестирала одбрамбени ракетни систем ТХААД из Кодијака раније овог месеца.

Та проба је "потврдила могућност ТХААД-а да пресретне балистичке ракете средњег домета", рекао је директор за односе с јавношћу МДА Крис Џонсон.

До сада је забележен стопостотни успех система ТХААД у 14 проба. Антиракетни системи ТХААД распоређени су у Јужној Кореји као одговор на претње Северне Кореје.

Америчке власти су јуче саопштиле да се америчка савезна држава Хаваји превентивно припрема за могућност балистичког или нуклеарног напада из Северне Кореје.

Хаваји представљају важно стратешко место за америчку војску. На хавајском острву Оаху се налази команда војске за азијско-пацифички регион, док се у луци Перл Харбор налазе десетине ратних бродова.

Северна Кореја је од почетка 2016. године извела неколико десетина ракетних и нуклеарних проба, иако јој је то забрањено резолуцијама Савета безбедности УН.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво