Валенса позива Пољаке да штите демократију "свим средствима"

Некадашњи председник Пољске Лех Валенса придружио се протестима против предложене реформе Врховног суда те земље и позвао Пољаке да заштите демократију "свим средствима".

"Наша генерација је успела да врати Пољску на прави пут и обезбеди поделу власти. Не можемо никоме дозволити да то уништи", рекао је Валенса, који је осамдесетих година био на челу независног синдиката "Солидарност" који је својим деловањем започео сламање комунизма у Пољској.

Валенса (73), који је недавно био на тестирању срца, рекао је да ће увек бити уз Пољаке, без обзира на своје здравствено стање, преноси АФП.

" Године 1989. смо вам дали демократску Пољску. Морате да се борите за њу свим средствима", рекао је Валенса који је добио Нобелову награду за мир 1983. године због вођења "Солидарности".

Горњи дом пољског парламента усвојио је вечерас Закон о реформи Врховног суда који је предложила владајућа странка Право и правда, а за који критичари тврде да подрива принцип поделе власти на извршну и правосудну.

Ројтерс наводи да је потребно још да закон потпише председник Пољске Анджеј Дуда, савезник владајуће странке.

АП напомиње да је пољски Сенат усвојио контроверзну реформу Врховног суда којом се појачава политичка контрола над њим, упркос упозорењима Европске уније, апелима из Вашингтона и масовних уличних протеста.

За закон је гласало 55 сенатора, 23 је било против, а двоје уздржано. Током парламентарне дебате која је трајала 15 сати, на хиљаде демонстраната изашле су на улице градова широм Пољске како би протествовали против закона.

Након што је он усвојен, учесници протеста окупили су се испред парламента у Варшави и узвикивали "Срамота!", "Издајници!" и "Хоћемо демократију!".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво