Кисљак више није амбасадор Русије у САД

Амбасадор Русије у САД Сергеј Кисљак, који се нашао жизи јавности због његових састанака са сарадницима америчког председника Доналда Трампа, окончао је свој мандат на тој функцији.

"Амбасадор Сергеј И. Кисљак је 22. јула 2017. године завршио мандат у Вашингтону. До доласка његовог наследника, отправник послова биће његов заменик Денис В. Гончар", наводи се у саопштењу руске амбасаде, пренела је агенција Тас.

Руска агенција, позивајући се на неименоване изворе, наводи да ће нови амбасадор у Вашингтону бити заменик министра спољних послова Анатолиј Антонов.

Крајем јуна, руско Министарство спољних послова је објавило да Кисљак напушта позицију амбасадора у Вашингтону после девет година и да је у питању "унапред планирана редовна ротација".

Овим поводом се тада на Фејсбуку огласила и портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Страни новинари ми целу ноћ пишу и зову ме тражећи да потврдим да Кисљак напушта Вашингтон у јулу. Како кажу, бивши амерички амбасадор у Русији (Мајкл) Мекфол свима прича о томе", написала је Захарова.

Захарова је истакла да одлуку о амбасадорима, односно њиховом повратку у земљу или постављенима, доноси руски председник.

"То се ради рутински чим се именује нови амбасадор... Ако је донета одлука о именовању новог амбасадора у САД (цела процедура траје неколико месеци, тако да ту нема места спонтаности), онда ће Сергеј Кисљак који је радио у САД девет година отићи у историју билатералних односа као особа која је учинила све могуће за њихов развој, чак и у најтежим периодима", истакла је Захарова.

Кисљак (66) се нашао у средишту пажње када је бивши саветник за националну безбедност Мајкл Флин поднео оставку након што је утврђено да је имао контакте са руским амбасадором и пре него што је званично ступио на дужност.

И састанак Кисљака и Џефа Сешонса, садашњег министра правде у току кампање 2016. подгрејао је сумњу о руској умешаности у председничке изборе. Сешонс тврди да је састанак имао везе само са дужностима у Сенату и да није имао никакве везе с кампањом.

Си-Ен-Ен је у марту, позивајући се на неименоване званичнике америчке владе, објавио да америчка обавештајна служба сматра да је Кисљак један од "врхунских руских шпијуна", а те наводе је снажно демантовало руско Министарство спољних послова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи