Габријел: Обесхрабрићемо немачке фирме да послују у Турској

Немачке пословне групације упозоравају на могућност погоршања економских веза са Турском, јер расте неизвесност због ескалације дипломатског спора између две земље.

Немачки министар спољних послова Зигмар Габријел је најавио данас, реагујући на турско притварање неколицине активиста за људска права, међу којима је и један Немац, да ће Берлин предузети низ корака као одговор на притварање немачког активисте, а Министарство спољних послова је позвало Немце који путују у ту земљу на повећан опрез.

Габријел је рекао, како преноси агенција АФП, да ће Берлин разговарати са партнерима ЕУ о европским аспирацијама Турске и да ће ревидирати економске билатералне односе са Анкаром.

У том контексту је навео да ће Берлин преиспитати инвестициону помоћ и државне гаранције за немачке корпоративне инвестиције у Турској и обесхрабрити немачке фирме да тамо послују.

Коментаришући претње од ширих економских последица, Габријел је рекао да он не може да саветује "компаније да инвестирају у земљу где не постоји правна сигурност и где се чак и потпуно невине компаније оптужују да су блиске с терористима", преноси Ројтерс.

Немачка пословна федерација БГА је истовремено саопштила да ће "неизвесност коју немачке компаније већ осећају сада убрзано расти".

"Многе компаније су већ одложиле своје инвестиције. Морамо очекивати значајан пад извоза, уколико мере које се разматрају буду усвојене, а инвестиције ће такође претрпети последице", изјавио је портпарол федерације Андре Шварц.

Немачка министар економије Бригите Ципријес је оценила да су економски односи Немачке и Турске тренутно на веома ниској тачки и да ће инвестиције немачких компанија у Турској бити веома тешко реализовати у светлу актуелне политичке климе.

Турске власти ухапсиле су ове недеље неколико активиста за људска права, међу којима и немачког држављанина Петера Штојднера.а

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи