Чешка рекордно повећала извоз оружја

Укупни обим извоза и оружја и војне опреме достигао је суму од 728 милиона евра, пише у извештају за чешку владу. Највише се извози у арапске земље Блиског истока и САД.

Чешка војна индустрија је од појединачних земаља највише извозила у Ирак, оружје и војни материјал у вредности од 66 милиона евра. Свега нешто мање у Уједињене Арапске Емирате а на трећем месту нашла се Словачка где је чешки извоз достигао 46 милиона евра.

Такође, Чешка је поклонила САД оружје и муницију у вредности од 856.000 евра за ирачке снаге које САД обучавају за борбу против Исламске државе, а званични Праг поклонио је оружје и муницију и Јордану.

Крајем прошле године 251 предузеће и две особе имале су лиценце за производњу и извоз оружја у иностранство куда одлази чак 90 одсто производње чешке војне индустрије, док је то у чланицама НАТО у просеку највише 30 одсто.

Министарство индустрије одобрило је прошле године 1.180 лиценци за извоз оружја у војне опреме, а 428 лиценци за извоз материјала двоструке намене који поред цивилне може да се користи и у војне сврхе.

Праксу лиценци које узимају у обзир и ризик приликом извоза у безбедне земље да би оружје на крају могло да заврши у диктатурама или грађанским ратовима и код терориста осудио је крајем маја чешки председник Милош Земан и изјавио је да је то само бирократска препрека која спутава чешки извоз оружја и војне опреме.

"Политика лиценци некада на апсолутно непримерен начин ограничава наш извоз у тзв. безбедне земље због ризика да ће бити реекспортирано у земље које нису тако безбедне. А ја увек кажем: шта вас је брига. Ви извозите у безбедне земље а шта ће са тим урадити безбедне земље то је вец њихова а не ваша ствар", рекао је тада Земан на отварању специјализованог сајма у Брну представницим чешке војне индустрије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво