Хиндуистички националиста изабран за председника Индије

Рам Нат Ковинд изабран је за новог председника Индије, што је претежно церемонијална функција. Ковинда (72) су у понедељак изабрали парламент Индије и скупштине индијских савезних држава, а резултати гласања објављени су данас.

Нови председник Индије дугогодишњи је припадник хиндуистичке националистичке групе Национални добровољачки корпус, коју оптужују за распиривање верске мржње према муслиманима.

Идеолошки потомак Националног добровољачког корпуса је владајућа партија хинду националиста Баратија џаната, индијског премијера Нарендре Модија, која је и изабрала Ковинда за председника пошто контролише довољан број места у индијском и парламентима савезних држава.

Ковинд је обећао да ће помоћи сиромашним пољопривредницима и радницима и навео да је детињство провео живећи у блатњавој колиби у селу на северу Индије.

"Никад нисам сањао о овој позицији. То није била моја животна амбиција", рекао је Ковинд.

Председничка функција у Индији је углавном церемонијална, а политичка моћ је у рукама владе и премијера.

Мандат индијског председника траје пет година, а Ковинд ће ступити на дужност 25. јула, када ће заменити Пранаба Мукерџија.

Ковинд је освојио 65,5 одсто гласова, а противница му је била Меира Кумар из Конгресне партије.

И Ковинд и Кумар припадају касти далит, најнижој у хиндуистичкој хијерархији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво