Окончана друга рунда преговора о Брегзиту

ЕУ и Велика Британија завршиле су у Бриселу другу рунду преговора о Брегзиту, а обе стране су представиле своје позиције по питању права грађана, финансијског поравнања и границе између Ирске и Северене Ирске.

"Циљ је да почнемо рад на суштини и наставимо изградњу међусобног поверења. Ова недеља била је одређена за представљања, трећа рунда биће посвећена разјашњењима. Тражимо разјашњење о финансијској нагодби, правима грађана и Ирској", рекао је главни преговарач ЕУ Мишел Барније на заједничкој конференцији за медије са британским колегом Дејвидом Дејвисом у седишту Европске комисије, преноси АФП.

И док Барније говори о томе да постоје слагања у неким питањима, али и фундаменталне разлике о неким другим, главни преговарач Британије Дејвид Дејвис каже да је досадашњи разговор био констукртиван и да је донео низ добрих решења о неким темама. 

Барније је, иначе, оценио да су после прве рунде разговора у јуну када су се две стране договориле о организационим питањима, преговори о изласку Велике Британије из ЕУ настављени представљањем позиција обе стране и препознавањем "тачака преклапања и разилажења". 

Он је додао да постоје тачке слагања али и "фундаменталне разлике" када је реч о питању грађански права што за ЕУ и даље остаје приоритет у преговорима о Брегзиту. 

Обе стране су се сложиле да правна сигурност грађана у свакодневном животу после изласка Велике Британије из ЕУ мора постојати.

"Слажемо се око тога да је сигурност грађана неопходна, али различито гледамо на то како је постићи", оценио је Дејвис.

Када је реч о финансијској нагодби, главни ЕУ преговарач каже да је "Велика Британија препознала своје обавезе и потребу решавања овог питања".

"Рачуни се морају поравнати", изјавио је Барније на крају друге рунде разговора о Брегзиту.

Глави преговарач Велике Британије Дејвид Дејвис оцењује да је друга рунда преговора о изласку Велике Британије из ЕУ била конструктивна и да је довела до озбиљног напретка у области грађанских права, финасинсијког поравнања и питања границе између Ирске и Северне Ирске.

"Обе стране морају бити флексибилне како би дошло до резултата", оценио је Дејвис.

За следећу рунду преговора планирано је да тимови ЕУ и Велика Британије дођу са разјашњењима позиција око којих има неслагања и наставе даљу дискусију о начину и условима изласка Велике Британије из ЕУ.

Ројтерс преноси да је Дејвис казао да је Уједињено краљевство "охрабрено" овонедељним преговорима о кључним питањима и да је спремно да "ради напорно и постепено у преговорима о Брегзиту", како би се постигао "споразум који би функционисао за цело УК".

Наводи се да је Дејвис ипак нагласио да Лондон неће прихватити "казнени споразум", нити га очекује.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво