Немачка мења политику према Турској

Немачки министар спољних послова Зигмар Габријел најавио је да ће Берлин предузети низ корака као одговор Турској на притварање немачког активисте за људска права, а Министарство спољних послова позвало је Немце који путују у ту земљу на повећан опрез. Портпарол председника Турске оцењује Габријелово упозорење као "несрећно".

Ови нови кораци договорени су са канцеларком Ангелом Меркел, рекао је шеф немачке дипломатије.

Габријел је рекао да ће Немачка разговарати са партнерима ЕУ о европским аспирацијама Турске и нагласио да Берлин више не може да буде гарант немачких корпоративних инвестиција у Турској, преноси Ројтерс.

"Потребно је да наша политика према Турској иде у новом правцу, не можемо да наставимо као досад. Морамо да будемо јаснији него досад како би одговорни у Анкари разумели да таква политика није без последица", рекао је Габријел.

Немачко министарство спољних послова упозорило је своје држављане да буду опрезнији када путују у Турску.

"Људи који путују у Турску из приватних или пословних разлога моле се да буду на већем опрезу и треба да се јаве немачким конзулатима и амбасади чак и за краће посете", наведено је у саопштењу, у препоруци грађанима.

И поред упозорења немачке владе својим грађанима да буду на опрезу ако путују у Турску, за сада о бојкоту турске обале од стране немачких туриста - нема ни говора.

"Та препорука се вероватно односи на Немце који бораве у великим градовима, а не у летовалиштима. Ипак ћемо полетети за Турску сада", каже немачки туриста уочи одлска на летовање у Турску.

Немачка канцеларка Ангела Меркел сматра неопходном и неизбежном серију мера против Турске, које је најавио Зигмар Габријел. 

Турске власти ухапсиле су ове недеље неколико активиста за људска права, међу којима и немачког држављанина Петера Штојднера.

Турска критикује упозорење

Портпарол председника Турске Ибрахим Калин оценио је као "несрећно" данашње упозорење немачког министра спољних послова.

Калин је рекао да је изјава Зигмара Габријела "унутрашњеполитичка" и усмерена на придобијање гласова на предстојећим изборима. Он је позвао немачке политичаре да се понашају рационалније.

"Они који су видели да им непријатељство према нашем председнику (Ердогану) помаже у придобијању гласова су се закачили за то", указао је Калин.

Турски званичник је такође осудио Габријелову сугестију да се инвестиције немачких компанија у Турску више не могу гарантовати.

"Снажно осуђујемо изјаву да немачки држављани који путују у Турску нису безбедни, као и да немачке компаније у Турској оклевају и имају проблема. То није случај", навео је Калин.

Он је апеловао на Немачку да поштује одлуке турских правосудних органа, наводећи да активисти за заштиту људских права, укључујући и ухапшеног немачког активисту Петера Штојднера, нису обични посетиоци.

"На основу онога што је тужилаштво установило, они су повезани да незаконтим и сумњивим активностима", навео је портпарол турског председника.

Министарство спољних послова Турске оценило је потезе немачких власти као "уцену и претње", поручујући да неће чинити никакве уступке када се ради о независности правосуђа, преноси Бета.

У саопштењу се наводи да две земље пролазе кроз "кризу поверења" уз оцену да Берлин према Анкари примењује "дупле стандарде".

"Наши односи се неће заснивати на уцени и претњама, већ на међународно прихваћеним нормама и принципима", закључује се у саопштењу.

Немачки медији наводе да Ердоганов режим немачке држављане узима као таоце, које би пустио ако Анкари буду изручени турски официри, осумњичени за учешће у пучу, који су добили азил у Немачкој. Цена заоштравања економских односа Немачке и Турске неће бити мала, јер око десет одсто турског извоза одлази на немачко тржиште – што је роба у вредности од 14 милијарди евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво