ОЕБС Турској: Владавина права и под ванредним стањем

Комитет за демократију, људска права и хуманитарна питања Парламентарне скупштине ОЕБС позвао је Турску, поводом годишњице од увођења ванредног стања, на његово укидање чим то буде било могуће, као и на поштовање владавине права и под тим околностима.

"Данас је годину дана од када је турска влада увела ванредно стање након неуспелог пуча од 15. јула прошле године. Док изражавмо солидарност са Турском и осуђујемо још једном покушај пуча, подвлачимо да специјалне мере које пружа ванредно стање морају бити коришћене пропорционално и адекватно", истакли су председник Комитета, Игнасио Санчез Амор, заменик председника Ивана Добесова и известилац Киријакос Киријаку-Хадзијиани у саопштењу.

Они су оценили да отпуштање хиљада људи из јавних установа и недостак јасних правних процедура у обезбеђивању индивидуалних права, представљају претњу по социјалну кохезију и основне слободе.

"Подвлачимо да владавина права мора бити осигурана и под ванредим стањем", пише у саопштењу.

Комитет ОЕБС-а је, такође, позвао турску владу да предузме све кораке како би се ванредно стање окончало што је пре могуће, поновио су раније изнету забринутост у вези са хапшењем посланика и подвукао значај слободних медија, као и активног цивилног друштва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво