Би-Би-Си: Да ли су Трамп и Путин нарушили дипломатски протокол?

Након што је откривено да су председници САД и Русије Доналд Трамп и Владимир Путин након званичног састанка, разговарали и током вечере за време самита у Хамбургу почетком јула, амерички медији су објавили да је Трамп устао са свог места за столом и преместио се до Путина, који се налазио поред Меланије Трамп. Бела кућа и Кремљ демантују да је било тајног састанка.

"Какав је дипломатски протокол на таквим догађајима и да ли је то што се догодило заиста толико изузетно?", пита се Би-Би-Си и оцењује да је то откриће, без обзира на то да ли су двојица лидера разговарала сат времена, као што наводе медији, или само кратко, као што тврди Бела кућа, дало свеж поглед на однос који изгледа никада није ван медијске пажње.

Британска телевизија подсећа да је разговор двојице лидера током вечере приређене за светске лидере уследио након дугог званичног састанка Трампа и Путина раније тог дана, који је привукао велику пажњу широм света. 

"Остаје непознато шта је била тема разговора", наглашава Би-Би-Си истичући да новинари нису били присутни, осим Путиновог преводиоца. 

Бивши британски амбасадор у Русији сер Ендру Вуд сматра да није неуобичајено да један лидер приђе другом како би разговарали за вечером, иако то јесу обично "поприлично формални прилике". 

"Али оно што се истиче је да се Трамп ослонио на Путиновог преводиоца, осим ако је, као што Бела кућа тврди, то била искрено пријатељска и рутинска размена речи, док се амерички председник кретао кроз собу. Трамп, коме недостаје дипломатског искуства или једноставно не брине о детаљима, је можда поступио из хира и пришао Путину", наводи Вуд. 

Бела кућа је саопштила да је Трамп уз себе имао само преводиоца који говори јапански језик, јер је Трамп седео до Аки Абе, супруге јапанског премијера Шинза Абеа. 

Други бивши британски дипломата, који је желео да остане анониман, тврди да би се у нормалним околностима, односно без сенке која се надвила над истрагом о односима Трампа са Русима, не би сматрало да кратак разговор двојице лидера за вечером није на месту. 

"Догађа се да се људи искључе и имају такве мале састанке са стране. И догађа се понекад да се нађете у таквом формату где не постоји неко да то забележи. Догађа се понекад да сте у формату где једино имате туђег преводиоца јер ваш преводилац не зна прави језик", навео је он. 

Међутим, нагласио је, оно што би се десило када би била реч о британској влади је да би одмах након дискусије, неки високи званичник тражио од премијера да прецизно објасни о чему је разговарао и направио снимак тога. 

Према његовим речима, да је састанак заиста трајао један сат, као што је Иан Бремер из консултантске групе "Еуразија груп" први објавио, било би "веома чудно" у контексту званичне вечере лидера "напустити своје место за столом на одређено време и отићи и разговарати с неким другим јер желите да разговарате с њим". 

Званичници Беле куће нагласили су да се Трамп сусрео са другим светским лидерима, укључујући француског председника Емануела Макрона и индијског премијера Нарендру Модија, без присуства помоћника. 

Али Бремер тврди да су лидери Г20 били изненађени тиме што се догодило. 

Према његовим речима, Трамп и Путин су имали изузетно пријатељски разговор пред другим лидерима, а они нису могли да их чују.

Бела кућа и Кремљ: Није било тајног састанка 

Бела кућа саопштила је вечерас да је вечера за државнике којој су, током самита Групе 20 најразвијених привреда у Хамбургу раније овог месеца присуствовали председник САД Доналд Трамп и руски председник Владимир Путин, била део програма Г20 и да је "апсурдно претварати се да је састанак Трамп-Путин био тајни", преноси Ројтерс.

Агенција наводи да је Бела кућа такође оценила "смешном помисао да је Трамп могао да води приватан разговор са Путином када је више од 40 људи било присутно на вечери коју је организовао Г20".

Тас преноси да је портпарол Кремља Дмитриј Песков у изјави руској телевизији Канал 1 за извештаје у америчким медијима да је Путин одржао непријављени састанак са Трампом на маргинама самита Г20 у Хамбургу, рекао да су "за неверицу" и да "изазивају конфузију".

"Одржан је билатерални састанак званично договорен путем дипломатских канала, а потом су на маргинама посете они у више наврата разменили речи и становишта. Није било нити тајних нити непријављених састанака. Апсурдо је то тврдити", навео је Песков.

Амерички председник Доналд Трамп демантовао је да се са председником Русије Владимиром Путином састао два пута на самиту Г20 у Хамбургу, рекавши да је таква лажна вест "болесна".

Он је навео да лажне вести постају све нечасније додавши да је све направљено тако да чак и вечера за 20 лидера у Немачкој треба да изгледа као "злочин".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара