Борба Ирачана против џихадиста постала потрага за осветом

Рат против Исламске државе је за многе Ирачане постао лична борба која има осветнички карактер, што показују бројна убиства заробљених осумњичених екстремиста, без доказа и суђења.

Четири официра из различитих јединица ирачке војске и безбедносних снага, у разговору за Асошијетед прес су отворено признала да њихови војници убијају ухваћене и ненаоружане људе за које се сумња да су припадници Исламске државе.

Бранећи такву праксу иако знају да је противна међународном праву, официри, који нису желели да буду именовани, рекли су да сматрају да борба против Исламске државе треба да буде изузета од тих правила ратовања због окрутности владавине екстремиста у Ираку.

За једног од њих, поручника из малог села код Мосула, борба против исламских екстремиста била је спора, методично тражење освете за смрт свог оца. Поручник је, трагајући за двојицом припадника Исламске државе за које верује да су му убили оца, током три године испитао и убио више од 40 екстремиста.

Ако ухвати убице свог оца, поручник обећава да ће им дати "спору смрт" и обесити њихова тела у родном селу пошто их натера да му кажу где је сахрањен његов отац.

Таква врста жеђи за осветом има за последицу све више вансудских убистава осумњичених припадника Исламске државе која чине ирачки војници у Мосулу и његовој околини, после недавних победа у борби за тај град.

На видео-снимцима који су се појавили прошле седмице види се како војници бацају исламске екстремисте са високог зида пореде реке Тигар, а затим пуцају у њихова тела.

Када су екстремисти 2014. године заузели Мосул и велике делова северног и западног Ирака, жртве њихових бруталних злочина највише су били припадници војске и безбедносних снага и њихове породице. Верује се да је у Мосулу убијено стотине полицајаца и војника.

Екстремисти су близу Тикрита убили око 1.700 заробљених војника и сахранили их у масовној гробници.

Први извештаји о убиствима из освете појавили су се неколико седмица од почетка операције за ослобођење Мосула прошле године, али власти и групе за људска права немају прецизне податке о броју таквих убистава.

Група Хјуман рајтс воч (ХРВ) саопштила је у јуну да је најмање 26 тела, везаних руку и с повезима преко очију, нађено на ђубриштима у подручјима око Мосула која су под контролом војске.

Истраживач ХРВ у Ираку Белкис Вил изјавила је да, упркос обећањима војске да неће толерисати такву праксу, до сада ниједан војник нити командант није одговарао ни за једно убиство.

Портпарол Министарства одбране изјавио је да власти нису забележиле ниједан случај убиства из освете и да је ситуација под контролом.

Војници имају наређења да предају заробљене екстремисте како би били саслушани и послати на суђење.

Међутим, према речима неименованог официра, у центрима за проверу на подручју Мосула војници редовно убијају осумњичене екстремисте када група цивила каже да је припадник Исламске државе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи