САД проширују санкције против Ирана

Администрација америчког председника Доналда Трампа увела је нове санкције против 18 иранских појединаца, група и мрежа због иранског балистичког ракетног програма и подстицања регионалних тензија.

Одлука о проширивању санкција донета је само дан након што је Трампова администрација потврдила Конгресу да Иран технички спроводи договор о нуклеарном споразуму и може и даље да "ужива" у ублажавању санкција, пренео је АП.

На удару нових санкција, које значе замрзавање имовине и спречавање Американаца да послују са њима, нашло се седам група и пет особа које су помагале иранској Револуционарној гарди, као и две групе које су повезане са иранским ракетном програмом.

Санкцијама подлежу и транснационалне криминалне групе са седиштем у Ирану и три особе које имају везе са њима.

Ирански парламент изгласао је раније данас да ће хитно радити на изради закона којим би се омогућило повећање фонда за ракетни програм и Револуционарну гарду, као одговор на "авантуризам" Вашингтона у региону.

Већина иранских посланика усвојила је предлог закона "како би се супротставили терористичким и авантуристичким акцијама САД у региону", објавио је ирански сајт Мизан онлајн, пренео је АФП.

Предложеним законом предвиђа се издвајање додатних 260 милиона долара за заједничке оружане снаге, односно за развој ракетног програма, и иста сума за инострано крило Револуционарне гарде, које дејствује у Сирији и Ираку.

Агенција АП преноси да ће детаљи закона бити разрађени у парламенту у наредних неколико недеља, након чега ће закон бити послат на ратификацију у савет Гарде, као и сви ирански закони.

Иран је осудио нове санкције које су САД увеле против иранског балистичког ракетног програма и као одговор најавио своје санкције против Американаца, јавила је званична иранска агенција ИРНА.

Иранско министарство спољних послова осудило је "безвредни чин увођења незаконитих санкција САД" против особа повезаних са ракетним програмом, наводи ИРНА.

"Техеран ће, заузврат, применити нове санкције против Американаца и америчких ентитета који су деловали против иранског народа и других муслиманских народа у региону", наводи се у саопштењу иранског министарства, преноси АФП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи