Јужна Кореја жели да извози тренажне авионе у САД

Јужнокорејски одбрамбени гигант "Кореја аероспејс индустрис" покушаће да добије тендер америчког Ратног ваздухопловства "Т-Икс". Америиканци желе да замене флоту од 350 застарелих суперсоничних тренажних авиона Нортроп Т-38 "Талон", тренажним авионима нове генерације.

"Кореја аероспејс индустрис" (КАИ) ће понудити САД-у тренажни авион нове генерације, такође суперсонични Т-50А "Голден игл", развијен у партнерству са америчким одбрамбеним гигантом "Локид Мартином" у једном од највећих уговора деценије, вредном 16 милијарди америчких долара, наводи агенција Јонхап.

Т-50 тренутно користе пилоти из Јужне Кореје, а извезен је у Индонезију, Ирак, Тајланд и на Филипине.

Глобални експерти су до сада хвалили авион.

"Т-50 и борбена варијанта ФА-50 већ су се показали у свету - неколико земаља их је наручило и до сада се чини да су задовољни", рекао је истраживач Стокхолмског института за мировна истраживања (СИПРИ) Сиемон Веземан.

Према његовом мишљењу, уколико "КАИ" успе да добије тендер, то ће значити да ће авиону бити отворен пут према другим тржиштима, иако ће већина наручених авиона бити произведена у САД.

"То би јасно показало да је авион врхунски и могло би да отвори врата наруџбинама из других земаља. Земље које купују борбене авионе америчке производње са задовољством би гледале на тренажни авион који је створен за обуку пилота у борбеним авионима", рекао је Веземан.

Шеф одељења за односе са јавношћу Корејске заједнице одбрамбене индустрије Анг Сангнам рекао је да би "Т-Икс" уговор могао да значи велики успех у историји одбрамбене историје Јужне Кореје.

"То би подигло углед наше одбрамбене индустрије у свету", рекао је Анг за Јонхап.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво