Ипак визе за рођаке држављана САД из шест муслиманских земаља?

Бабе, деде и остали блиски рођаци америчких држављана из шест муслиманских земаља од сада могу да добију визе за улазак у САД, наведено је у меморандуму Стејт департмента у који је "Ројтерс" имао увид.

Меморандум је из кабинета државног секретара Рекса Тилерсона упућен свим прекоморским дипломатским представништвима САД у петак, након што је амерички окружни судија на Хавајима у четвртак увече донео одлуку којом се ограничава делокруг привремене забране коју је администрација САД увела за избеглице и путнике из шест муслиманских земаља, наводи британска агенција.

Амерички окружни судија у Хонолулуу Дерик Вотсон закључио је да влада не може да забрани дедама, бабама и другим рођацима америчких држављана из Ирана, Либије, Сомалије, Судана, Сирије и Јемена да добију визе у складу са уведеном забраном.

Вотсон је, при том, одбио да своју одлуку замрзне док не буде поднета жалба на њу, што значи да је она одмах ступила на снагу, а Министарство правде САД затражило је у међувремену од Врховног суда да блокира одлуку судије.

У меморандуму је, наводи Ројтерс, проширена првобитна, уска дефиниција Стејт департмента о члановима породице који су изузети из привремене забране путовања, тако да сада, како тамо стоји, "деде, бабе, унуци, зетови, снахе, тетке, ујаци, стричеви и њихови супружници, сестрићи и братанци, браћа и сестре од тетке, ујака или стрица" могу да добију визе.

Ројтерс је пре два дана оценио да, ако одлука судије остане на снази, то значи да ће избеглице моћи да се и даље насељавају у САД, изнад прага од 50.000 колико је одређено извршном наредбом, при чему је тај праг достигнут прошле недеље.

Трамп је 6. марта донео извршну наредбу којој се забрањује улазак у САД путницима из Ирана, Либије, Сомалије, Судана, Сирије и Јемена на 90 дана, а избеглицама на 120 дана.

До најновије рунде у сукобу поводом извршне наредбе коју је Трамп донео 6. марта, тврдећи да је она нужна из националних безбедносних разлога, долази након што је Врховни суд интервенисао прошлог месеца како би делимично обновио две забране, које су блокирали нижи судови, напомиње британска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво