Продужено ванредно стање у Турској за још три месеца

Ванредно стање у Турској продужено је за још три месеца, скоро годину дана након што су уведене због покушаја државног удара 15. јула прошле године.

Парламент је прихватио раније упућен захтев Владе Турске да продужи ванредно стање уведено након неуспелог пуча, преноси Ројтерс.

Према саопштењу канцеларије премијера Биналиja Јилдирима, кабинет је затражио да парламент продужи вандредно стање за наредна три месеца почев од среде, 19. јула.

Овај захтев уследио је након церемонија у току викенда којима је обележена годишњица неуспелог војног пуча у ком је живот изгубило око 250 особа.

Откако је у Турској уведено ванредно стање 20. јула прошле године, више од 50.000 људи је ухапшено, а 150.000 је суспендовано или отпуштено са посла у државној служби и приватном сектору.

Ердоганови противници, како се наводи, тврде да су ти догађаји Турску гурнули на пут ка већем ауторитаризму.

Влада Турске наглашава да је "чистка" неопходна у супротстављању безбедносним изазовима са којима се држава суочава и у истребљењу присталица имама Фетулаха Гулена који се налази у САД и ког Турска криви за организовање пуча, за шта он негира оптужбе.

број коментара 0 Пошаљи коментар