Нетанјаху у Паризу, обележено 75 година од масовног хапшења Јевреја

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху борави у посети Паризу, а том приликом је, у његовом присуству, француски председник Емануел Макрон обележио 75 година од масовног хапшења око 13.000 Јевреја у француској престоници ради депортовања у нацистичке концентрационе логоре.

Макрон је на данашњој церемонији, у близини некадашње спортске дворане из које су Јевреји депортовани 1942, рекао да је одговорност Француске за масовно хапшење "горка истина".

"Истина је да је Француска организовала то масовно хапшење. Ни један једини Немац није у томе учествовао", истакао је Макрон, додавши да "време чини своје, архиве се отварају и истина излази на видело, намећући се свима нама".

Нетанјаху је поздравио "посебно херојство" француског отпора нацистима и "племените француске грађане" који су под великим ризиком по сопствене животе спасили хиљаде Јевреја од страдања у логорима смрти где је најмање шест милиона људи укупно убијено од 1941. до 1945.

"У част оних који су настрадали... сећајмо се прошлости, обезбедимо будућност", поручио је Нетанјаху.

Нетанјахуово присуство на данашњој церемонији у Паризу изазвало је полемику, при чему је Унија француских Јевреја за мир (УЈФП) назвала позив израелском премијеру "шокантним" и "неприхватљивим".

УЈФП је, такође, оптужио израелску владу да "користи сећање на жртве нацизма како би људи поверовали да Израел представља све Јевреје у свету".

Данашњом церемонијом у Паризу обележено је сећање на дан када су званичници вишијевског режима у Француској под нацистичком окупацијом почели да хапсе 13.152 Јевреја и да их одводе у спортску дворану "Велодром д'ивер".

Преживело је тек мање од 100 међу онима који су ухапшени и послати у нацистичке логоре, наводи француска агенција.

Макрон је четврти француски председник који је прихватио кривицу за улогу Француске у депортацијама, а први је то учинио бивши председник Жак Ширак 1995. године.

Макрон: Наставити преговоре о две државе

Емануел Макрон је позвао на наставак блискоисточних израелско-палестинских преговора заснованих на дводржавном решењу, обећавши подршку Француске у том процесу.

"Француска је спремна да подржи све дипломатске напоре у том циљу, у оквиру мировних параметара које признаје међународна заједница", рекао је Макрон после разговора с израелским премијером, преноси АФП.

Макрон је истакао да би Израелци и Палестинци требало да "живе раме уз раме, унутар безбедних и признатих граница са Јерусалимом као престоницом".

Нагласивши да би међународно право требало да поштују сви, француски председник је рекао да под тим мисли на "континурану изградњу израелских насеља" на окупираној палестинској територији, политици којој се Француска противи.

"Надам се да ће све бити учињено како би се преговори наставили", закључио је Макрон на заједничкој конференцији за медији са Нетанјахуом.

Нетанјаху је, иначе, данас први пут у посети Француској откако се придружио масовном маршу у којем су учествовали многи светски лидери, а који је одржан у знак солидарности са жртвама терористичких напада изведених јануара 2015. на просторије сатиричног магазина Шарли ебдо и на јеврејски супермаркет у Паризу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво