Живот у земљи "тираније и сотоне", исповест супруга џихадиста

Жене које су успеле да побегну из “калифата” испричале су репортеру "Раша тудеја" потресне приче о животу под влашћу Исламске државе – о распрострањеном насиљу, сексуалном ропству, ниској цени живота.

Кадија је дошла у Сирију из Туниса, како би живела у џихадистичком упоришту Раки. За три године сведочила је суровости Исламске државе и неправди, али не и стварној борби за живот по исламским законима.

"Мој супруг и ја смо направили огромну грешку када смо отишли тамо. Саветујем вам да не верујете онима који кажу да је ИД исламска држава која проповеда ислам и шеријатско право и живи по учењу пророка Мухамеда и Курану", рекла је Кадија за РТ.

Милитанти, каже, не толеришу никакву опозицију, а свако ко им се супротстави бива обезглављен.

"Нису на правом путу. Ово је земља тираније и сотоне. Мој муж их се одрекао и рекао ми да учиним исто", рекла је Кадија и додала да су побегли из Раке трчећи на југ ка граду Ел Мајадин, одакле су прешли у Турску.

Пре него што је побегла, Кадија је, пише РТ, упознала најмрачнију страну Исламске државе.

"Било је много зла у местима где живе жене. Деца имају шугу и вашке. Када се разболе, не добијају третман у болници", прича Кадија.

Ако помисле да се жене не понашају у складу са стриктним правилима које су поставили, џихадисти их затварају у казнене установе налик на затворе, где су под контролом "настојница".

"Живот тамо је био мучан", рекла је Кадија присећајући се прича жена које су тражиле помоћ у порођајним мукама, а била им је ускраћена и порађале су се на лицу места.

Једна жена је тако искрварила на смрт јер је настојница одбила да јој помогне.

"Та јадна жена је отишла у двориште док је много крварила, остала је тамо до јутра по киши и хладном времену. Нико није обратио пажњу на њу. Ујутру је дошао њен муж, видео је како лежи и само прошао поред, као да се ништа није десило, као да је она пас", испричала је Кадија.

У другом случају жена је обогаљена јер јој нису дозволили да оде у болницу иако је пријавила да јој нога трули.

Сексуално ропство – продају девојчице за 10.000 долара

Није редак случај да џихадисти поред супруге имају и сексуалну робињу.

"Одеш у градску општину и удаш се. Ако се удаш а твој муж погине, само се удаш за другог мушкарца", рекла је Кадија.

Потпуно је друга прича ако је жена заробљена и постала роб, са којим џихадиста може да ради шта хоће.

"Супруга и друга жена живе одвојено. Он са њима живи на смену", рекла је Кадија и додала да упркос свом супериорном статусу супруге понекад завиде јазиди робињама. "Многи њих воле више него супруге", додала је.

Двадесетогодишња Нур ел Куда, која је пореклом из либанског Триполија, каже да се њен муж најпре придружио салафистичкој групи, али је затим индоктриниран и отишао је у Сирију.

"Убедио ме је да тамо нема ничег лошег и ја сам му веровала", рекла је Нур истичући да у Сирији цвета трговина робљем.

"Много пажње придају изгледу жена. Купују им шминку, а онда продају за 15.000 долара, а девице и за 30.000", рекла је Нур.

Младе девојке су постале роба у рукама џихадиста. Нур се сећа да су планирали да продају десетогодишњу девојчицу за 10.000 долара. Сматра се да је између 3.000 и 5.000 јазиди жена заробљено у Исламској држави и да служе као робиње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се