Исламска држава има знатну моћ флексибилности и опстанка

Упркос очекиваном губитку два највећа урбана упоришта, ирачког града Мосула и сиријског града Раке, Исламска држава је показала висок ниво флексибилности и способности опстанка који неће бити лако савладан. Моћ опстанка тој групи даје комбинација побуњеника и дигитално повезаних џихадиста широм света, малих ћелија екстремиста који беже из Ирака и Сирије и оних који тамо нису никад били, наводи "Асошијетед прес".

Од када је у последњих годину дана почела да се смањује њена територија у Ираку и Сирији, циљ Исламске државе јесте одржање њене локалне и глобалне базе.

Око 100 бораца Исламске државе из Сирије и Ирака стигло је у фебруару у Авганистан, а крајем марта дошло их је још 20, наводи се у извештају УН, објављеном прошле недеље.

Иако та група није популарна међу просечним Авганистанцима, она је привлачна младима и добија знатна средства из централе Исламске државе. Новим борцима се нуди између 500 и 600 долара месечно, што је три пута више од износа који нуде талибани.

У извештају УН наводи се да је Исламска држава упозорила своје контигент у Авганистану да ће ускоро морати сам да се финансира, што је лош знак за организацију која је некад добијала милионе долара од нафте, откупа и изнуда, наводи АП.

Ал Каида, данас позната под именом Хајат Тахрир ел Шам, јача у неким деловима Сирије и последњих дана циља "организационе ћелије" Исламске државе у тој земљи, како би привукла себи њене борце.

Ал Каида и Исламска држава су се разишле 2014. године, мање због разлика у идеологији, а више због неслагања око тајминга и тактике.

Шеф одсека за безбедносне студије на Универзитету Џорџтаун Брус Хофман рекао је да су "разлике између те две групе више питање стила и тона него суштине", наводи АП.

Многи страни борци Исламске државе, нарочито они из Европе, дошли су својевремено у Сирију како би се придружили Ал Каиди, али су приступили Исламској држави, за коју су веровали да је победничка страна. Хофман сматра да њихов повратак у редове Ал Каиде неће бити нарочито тежак.

Док су пропагандни материјали Исламске државе раније приказивали богату жетву, децу која се играју и бесплатну здравствену заштиту, у циљу придобијања симпатизера, у последње време приказују се ваздушни напади на њене положаје, како би се послала порука о нужности освете.

Напад на Лондонском мосту у јуну Исламска држава означила је као освету међународној коалицији предвођеној САД и обећала ново насиље у будућности.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво