"Мило за драго" – Москва спрема одговор због одузете имовине

Москва разматра противмере као одговор на одузимање руске дипломатске имовине у САД, али о том питању не би требало дискутовати јавно са масовним медијима, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

"Свакако ћемо предузети кораке како бисмо обезбедили да истина победи, а правда и међународно право буду поново на снази", рекао је Сергеј Лавров, истакавши да је "срамота да једна тако велика земља попут САД, заговорник међународног права, остави ситуацију нерешеном", преноси Тас.

Шеф руске дипломатије подсетио је да је одлуку о протеривању руских дипломата и одузимању руске дипломатске имовине у САД донела бивша америчка администрација предвођена тадашњим председником Бараком Обамом.

"То су били трзаји те администрације која је настојала да затрује руско-америчке односе до максимума и учини сваки напор како би се администрација (садашњег председника Доналда) Трампа нашла у замци", нагласио је Лавров.

Обамина администрација је крајем децембра 2016. увела нови низ санкција против неких руских компанија, а поред тога су америчке власти протерале 35 руских дипломата и затвориле два руска дипломатска комплекса у Њујорку и Мериленду, подсећа руска агенција.

Вашингтон је те санкције образложио наводима о сајбер нападима на америчке политичке институције, оптуживши Русију за умешаност у такве нападе, док је Москва у потпуности одбацила све те оптужбе.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је раније да су ти објекти увек уживали дипломатски имунитет, те да њихово одузимање представља грубо кршење Бечке конвенције о дипломатским односима из 1961. године.

"Сада размишљамо о посебним корацима. Не мислим да би о томе требало јавно дискутовати, уз дужно поштовање према масовним медијима и вашој жељи да дођете до те информације", рекао је Лавров новинарима.

Извор у руском Министарству спољних послова рекао је данас листу Известија да би око 30 америчких дипломата могло бити послато кући из Русије реципрочном мером, а америчка имовина у Русији би, како се наводи, могла бити одузета.

Према писању руског листа, Москву на такве мере присиљава одлука Вашингтона да не врати имовину руске амбасаде, а то питање није решено ни током прошлонедељних разговора Доналда Трампа са руским председником Владимиром Путином у Хамбургу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво