Грчка обалска стража пуцала на турски брод, Анкара шаље бродове у Егејско море

Као знак упозорења, грчка обалска стража је отворила ватру на турски теретни брод који је пролазио поред острва Родос, у Егејском мору. Пуцњава уследила након што је капетан одбио наређење страже да се усидри на грчком острву.

Капетан турског брода Халук Сами Калкаван је у телефонском разговору за Си-Ен-Ен Турк рекао да је из патролних чамаца грчке обалске страже испаљено више хитаца на његов брод.

Како јавља агенција Дениз, теретни брод који је превозио челик кренуо је из јужне турске луке Искендерун до Измирског залива. Међутим, док је пролазио поред грчког острва Родос, у међународним водама, пресрела га је грчка обалска стража и затражила да промени курс ка том острву.

Капетан брода каже да им је наложено да се усидре у луку на Родосу, али да су они то одбили и о инциденту обавестили обалску стражу Турске.

"Рекли су да желе да провере брод, али ми то нисмо прихватили. Рекли су и да ће пуцати ако се не зауставимо и учинили су то. Избегли смо велику опасност", рекао је Калкаван.

Према његовим речима, према броду који се налазио у турском делу мора испаљено је више хитаца. На броду је, каже, пронађено 16 рупа од метака.

Дејли сабах преноси да је грчка патрола прво пуцала у ваздух, а да чланови посаде нису повређени.

Убрзо након пуцњаве Анкара је упутила три ратна брода у Егејско море.

Претходно је приватна телевизија Ен-Ти-Ви јавила да су два брода турске обалске страже стигла на лице места, а да су званичници министарства спољних послова обавештени о инциденту.

Уследила је осуда турског министарства, које је истакло да је реч о угрожавању најосновнијег права – права на живот.

"Нема оправдања због пуцања на ненаоружан комерцијални брод који је превозио терет између две турске луке. Наша једина утеха је то што нико није убијен или повређен у инциденту", наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво