Све више избеглица враћа се у Сирију

Иако нема прецизних података, претпоставља се да је половина од 20 милиона предратних становника Сирије интерно расељена или је бежећи од ратних дејстава напустила земљу. После неколико година проведених ван Сирије, неки од њих се враћају кућама.

Све више сиријских избеглица враћа се из Јордана и Турске у ратом опустошену Сирију. Један од разлога повратка је смањена помоћ за сиријске избеглице у камповима, други је недостатак новца којим би требало да плате одлазак у Европу несигурним и опасним путевима, а неки се враћају – једноставно због носталгије.

Након отварања турско-сиријске границе, почетком недеље, прва група од неколико хиљада Сиријаца кренула је ка својим кућама или ка ономе што је од њих остало.

"Овде сам провео ноћ. Људи не праве редове, долазе и одлазе, стално, али ми се нисмо селили, били смо три године на истом месту", каже Хусеин Алман.

Више од четири милиона Сиријаца напустило је домовину због грађанског рата који је почео 2011. године. Већина се населила у Турској, Либану и Јордану, а пошто им је забрањено да раде, зависе од помоћи. А ње је из године у годину све мање. Ипак, више од 170.000 сиријских беба рођено је у Турској од када бесни рат у Сирији.

"Ово је први пут да ће моја ћерка отићи у Сирију и моћи да види бабу, деду и родбину", истиче Ахад Сулејмани.

Многи који се враћају кућама, суочени су са опасностима, немаштином, рушевинама, али и ризиком боравка у сопственим кућама.

"Куће неких избеглица су у ослобођеним областима и они нису у опасности, могу тамо да бораве, али ја сам из Алепа, а тамо је ситуација и даље неизвесна. Имам кућу у граду, али још не могу да одем тамо", објашњава Хаили Салах.

Турска је затворила своју границу са Сиријом пре две године, осим у посебним случајевима. Граница је додатно ојачана од 2016. године после наводног договора Турске и Европске уније да се заустави нелегални проток миграната. Цариници кажу да је у току ове недеље више од 100.000 Сиријаца прешло границу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи