Израел гађао мете у Сирији

Ватра из сукоба који бесни у Сирији погодила је део Голанске висоравни под окупацијом Израела, потврдила је израелска војска која је убрзо одговорила нападом на циљеве режима председника Сирије Башара Асада.

Повреда и штете није било, јављају израелски медији и додају да је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху баш у то време био на једној церемонији на северу Израела.

Он је рекао да Израел неће дозволити иранско присуство на Голану, поводом четири деценије оснивања града Кацрина.

"Ми смо увек зачуђени када неко још каже да ћемо вратити Голан. Голан је наш и Голан ће увек бити наш. Голан је наш јер је припадао нашим прецима и зато што је враћен нама због сиријске агресије", рекао је Нетанјаху, запретивши да ће се "они који испаљују ватру на нашу територију суочити с брзим одговором".

За непуних недељу дана ватра из сиријског грађанског рата који траје већ шест година четири пута се прелила преко израелске границе, у суботу, недељу, понедељак и данас.

Израел је одговорио нападајући сиријске војне пунктове преко границе. Рано у уторак израелска војска је прогласила подручје на Голану дуж границе са Сиријом затвореном војном зоном, забранивши приступ цивилима због учесталог преливања ватре, грешком, како се верује.

Израел је освојио Голанску висораван у шестодневном рату 1967. године и касније је анектирао. Сирија и Израел су технички још у рату, мада је граница деценијама била мирна.

Израелска војска настоји да се држи по страни сукоба у тој суседној земљи, али увек одговара на преливање ватре, а повремено њене ваздухопловне снаге нападају конвоје иранског оружја намењене проиранском Хезболаху који се у сиријском грађанском рату бори на страни Асадових снага.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи