Кина поринула разарач најновије генерације

Кинеска морнарица поринула je најмодернији разарач домаће производње, у време све већег надметања с другим поморским силама као што су САД, Јапан и Индија.

Први брод "тип 055" од 10.000 тона поринут је у шангајском бродоградилишту Ђијангнан, саопштила је морнарица.

У саопштењу се наводи да је брод опремљен најновијим противваздушним, противракетним, противбродским и противподморничким одбрамбеним системима. Верује се да Кина планира да у службу стави четири таква брода.

"Поринуће брода означава нову етапу у кинеском развоју разарача", пише у саопштењу.

"Тип 055" је значајно већи од другог кинеског модерног разарача "тип 052". Иако је некада била веома зависна од стране технологије, Кина је у априлу поринула први носач авиона потпуно домаће производње, заснован на старијем украјинском моделу.

Кинеска морнарица је у процесу ширења и сматра се да ће до 2020. имати више од 260 бојних бродова, подморница и бродова за подршку, наводи вашингтонски Центар за поморске анализе. Тако ће некада велика разлика у бројности између морнарица САД и Кине на Пацифику бити знатно смањена.

Кина тврди да јој јака морнарица треба за одбрану 14.500 километара дугачке обале, као и важне поморске трговачке путеве.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво