Чешка полиција проверава корупцију из ЧЕЗ-а косовском лобисти

После истраге у Албанији, и чешка полиција почела је да проверава сумњиву трансакцију државног енергетског гиганта ЧЕЗ који је 2009. године у време експанзије на Балкан и у Албанију послао једном косовском лобисти на приватни рачун седам милиона евра.

Албанија је повела истрагу да провери како је 2009. године ЧЕЗ приватизовао албанског дистрибутера електричне енергије "Шпендарје" када је чешко предузеће у јеку експанзије на Балкан за 102 милиона евра купило 76 одсто тог албанског предузећа, а касније се након великог спора из Албаније повукло.

Током те истраге откривено је да је у две транше на приватни рачун косовског лобисте Нуе Калаја, ЧЕЗ послао укупно седам милиона евра, а сада је чешка полиција повела истрагу да ли је тај новац служио за подмићивање албанских политичара и државних чиновника, јављају чешки медији.

"Полиција се обратила нама због те трансакције старе осам година. Због истраге не можемо ништа да коментаришемо, али излазимо у потпуности у сусрет захтевима полиције", казао је за данашњу Младу фронту Днес портпарол ЧЕЗ-а Ладислав Кшиж.

Лобиста Калај је албанским властима тврдио да је тај новац ЧЕЗ платио за његове правне услуге и консалтинг јер им је припремао материјале за инвестицију, али Млада фронта Днес наводи да је новац примио када више није пружао те услуге а подигао га је са рачуна у готовини.

Албански медији упозорили су на везе Калаја са сином тадашњег албанског премијера Салија Берише и да је провера те приватизације почела тек пошто је Бериша поражен на изборима.

Албанско улагање ЧЕЗ-а било је једно од неколико неуспешних на Балкану, пошто су нове албанске власти 2013. године одузеле лиценцу ЧЕЗ-у због тога што наводно није улагао у развој електричне мреже у земљи, а ЧЕЗ је тужио због тога Албанију међународном арбитражном суду.

Спороко пословања ЧЕЗ-а у Албанији помутио је и односе две земље, а Чешка је чак озбиљно запретила да ће ставити вето на то да Албанија постане кандидат за Европску унију, те је спор решен споразумно, с тим да Албанија ЧЕЗ-у враћа до 2018. године у ратама 100 милиона евра. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво