Сајбер напади широм света, погођен и Чернобиљ

Влада Украјине је саопштила да су данашњим сајбер нападом погођене њене мреже, као и главни аеродром у престоници те земље Кијеву. Сличне нападе пријављују и светске компаније из Русије и Данске, али и из других земаља попут Британије, Немачке. Нападнут је и чернобиљски систем за надзор нивоа радијације.

Велики сајбер напад погодио је многе компаније широм света, на мети хакера биле су фирме у Украјини, Русији, Данској, Британији, Холандији и другим земљама.

Немачка компанија "Метро" саопштила је да су погођене њихове продавнице у Украјини и да процењују размеру сајбер напада.

Швајцарски центар за извештаје и анализе (МЕЛАНИ) саопштио је путем мејла да је вирус "Петја", који од жртава тражи откуп за повратак информација, погодио компаније у Украјини, Русији, Енглеској и Индији.

Центар саопштава да за сада нема информација о томе да ли су погођене неке швајцарске компаније, али да будно мотри ситуацију.

Пад ИТ система пријавила је и компанија "Мелер–Маерск". Дански медији јављају да су погођене канцеларије "Маерска" у Британији, Панами и Венецуели.

"Безбедност пословања наших муштерија и наших људи је наш приоритет", саопштила је компанија "Маерск" на Твитеру.

"Мелер–Маерск груп", компанија која се углавном бави транспортом и делатностима у енергетском сектору, према наводима турског емитера РТВ Ријнмонд, претрпела је штету на 17 терминала, укључујући и два у Ротердаму, наводи Ројтерс.

Према наводима агенције, компанију "Маерск" нису могли да добију, јер се нико није јављао на телефоне у пословницама у Хагу и Ротердаму. РТВ је такође потврдио да је у питању вирус "Петја".

Влада Украјине саопштила је да су данашњим сајбер нападом погођене њене мреже, као и главни аеродром у Кијеву.

Заменик премијера Украјине Павло Роженко рекао је да је Владина мрежа пала и на Твитеру објавио слику монитора на коме се види порука којом рачунар пријављује грешку.

Поред Владе, погођен је и низ украјинских институција, укључујући и банке, електродистрибуцију те земље, као и главни аеродром у Кијеву.

"Нама је такође пала мрежа. Ова слика се приказује на свим Владиним рачунарима", написао је Рожено на Фејсбуку, говорећи о пропратној слици коју је окачио.

Главни аеродром у Кијеву био је на мети такозваног "спама", што значи да је мрежа нападнута огромном количином информација које за циљ имају ометање сервера и рачунара.

"У вези са ванредном ситуацијом, могуће је да ће неки летови бити одложени", саопштио је директор аеродрома Јевен Дикне на Фејсбуку.

И украјинска државна компанија за производњу авиона "Антонов" погођена је сајбер нападом.

Портпаролка "Антонова" је изјавила да за сада није јасно колико је напад био озбиљан.

Сличне нападе у Русији пријавиле су компаније "Росњефт", "Башњефт", "Марс", "Нивеа", "Мондељез интернешенел", које су, како агенције наводе, погођене вирусом "Петја".

Нападачи траже откуп од 300 америчких долара у биткоину.

Биткоин је криптовалута, створена са циљем да буде веома тешка за праћење корисника који користе ту валуту. Цена једног биткоина на сајбер тржишту тренутно износи отприлике 2.500 долара.

Вирус "Петја" је другачији од уобичајених "ренсомвер" вируса који се користе за нападе у којима се од корисника тражи откуп ради приступа фајловима. "Петја" је другачија у том смислу што уместо да шифрује, тј. закључава фајлове један по један, користи ниже структуре хард диска да закључа комплетан систем.

"Петја" је веома опасан вирус уколико се "развије" на рачунару, веома лако се чисти са система уколико се детектује у раној фази инфекције.

И руски нафтни гигант "Росњефт" био је изложен сајбер нападу, наводи агенција АФП.

Та компанија је на Твитеру саопштила да је у питању "моћан хакерски напад".

У "Росњефту" се надају да инцидент нема везе са текућим правним процесима са фирмом "Система".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара