Тинејџери кажњени због шарања имена по капији Аушвица

Суд у Кракову осудио је двојицу португалских тинејџера на годину дана затвора, са условним одлагањем на две године, зато што су прошлог лета шарали своја имена на Капији смрти на улазу у бивши логор смрти Аушвиц-Биркенау, највећи који су немачки нацисти подигли током Другог светског рата у окупираној Пољској.

Апелациони суд потврдио је пресуду из фебруара са казном од годину дана затвора као и образложења првостепеног суда, да ће младе та казна натерати на размишљање, јавља пољска телевизија ТВН24.

Судови су одбили скраћени поступак по коме би добровољно прихватили казну а такође су одбили да се вештачи какву реалну вредност су имале оштећене конкретне ишаране цигле јер је цео терен тог некадашњег највећег стратиша Јевреја у Европи непроцењиво вредна светска баштина.

Парадоксално, још у јулу када их је ухватила стража да су својим именима оштетили оригиналне цигле на Капији смрти кроз коју су Јевреји возом довожени у Биркенау и његове гасне коморе, двојица тинејџера су изразила кајање због своје, како су казали глупости, а предложили су исту ову казну условно годину дана затвора и још су били спремни и да плате новчану казну.

Тужилаштво је то, међутим, одбило и претило безусловном казном чак до 10 година затвора.

Логор Аушвиц, касније проширен у комплекс Аушвиц-Биркенау нацисти су подигли 1940. године, првобитно као логор за Пољаке али 1942. године претворили су га у главну фабрику смрти у монструозном плану Хитлеровог Трећег рајха да ликвидира европске Јевреје.

У гасним коморама, од болести и страдања у нељудским условима у логору је страдало најмање 1,1 милион логораша, највише Јевреја и Рома али и совјетских војних заробљеника, Пољака и припадника других народа Европе а од 1947. године логор је претворен у Музеј.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи