Амбасадор САД у Кини: Приоритет окончање претњи Северне Кореје

Главни приоритет новог амбасадора САД у Кини Терија Бранстада биће заустављање претњи које долазе из Северне Кореје као и решење проблема неравнотеже у америчко-кинеској трговинској размени, саопштио је Бранстад у видео поруци становницима Кине.

Тери Бранстад, који је бивши гувернер америчке савезне државе Ајова, Пекинг је описао као "старог пријатеља" Кине, пренео је Ројтерс.

Њега је 24. маја амерички председник Доналд Трамп именовао на положај амбасадора, али датум његовог доласка у Кину није познат.

"Решавање проблема неравнотеже у трговинској размени, заустављање претње Северне Кореје и проширење међуљудских веза биће моји главни приоритети. Суочавамо се са многим изазовима. Снажна веза између САД и Кине може да допринесе решењима", рекао је Бранстад у видео поруци која је објављена на популарној кинеској видео платформи.

Како се наводи, Трамп улаже велике наде у Кину и њеног председника Си Ђинпинга који има већи утицај на Северну Кореју, иако је прошле недеље рекао да су напори Кине да угуши нуклеарни програм Пјонгјанга пропали.

Министарство спољних послова Кине све време тврди да Пекинг чини све што је у његовој моћи када је реч о Северној Кореји, примењујући санкције Савета безбедности Уједињених нација, истовремено се залажући за дијалог како би се умањиле тензије.

Државни секретар САД Рекс Тилерсон изјавио је да је приликом састанска са шефом кинеске дипломатије Јангом Јиечијем у Вашингтону извршио притисак на Кину да појача економски и политички притисак на Северну Кореју, подсећа агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво