У "Фолсквагену" у Братислави штрајком се изборили за просечну плату 1.954 евра

Фабрика "Фолксвагена" у Братислави обновила је производњу пошто су радници пристали да окончају након шест дана штрајк када им је руководство понудило повећање просечне плате на 1.954 евра, а радницима који тек почињу и једнократну исплату 500 евра.

Историјски први штрајк у фабрици у којој је просечна плата двоструко већа него што је просек за Словачку започео је зато што су радници тражили да концерн "Фолксваген" у тој својој успешној и профитабилној фабрици полако почне да приближава плате немачким.

Синдикати су тражили за раднике повећање плата за 16 одсто док је фабрика нудила повишице од девет одсто, што су радници одбили и од среде су своје смене преседели испред капија фабрике а преко викенда су остали код куће.

"Дуге године спадамо у најбоље фабрике Фолксвагена. Упркос томе за исти рад добијамо знатно ниже плате него у Немачкој. Ако радници у једном од најпросперитетнијих словачких предузећа не буду тражили одговарајуће плате, у Словачкој се никада неће зарађивати добро", саопштили су синдикати и затражили за штрајк подршку владе и добили је од премијера Роберта Фица.

Фолксваген и штрајкачи су на крају синоћ нашли компромис на повећању зараде за више од четири одсто у јуну, а затим исто толико и у јануару 2018. године и новембру и такође да већи број радника почиње запослење са већом платом од почетничких око 740 евра.

"Успели смо да договоримо повећање зарада до новембра 2018. године за 14,2 одсто. Истовремено са јулском платом сви запослени добиће једнократно по 500 евра", казао је словачким медијима шеф синдиката у Фолксвагену у Братислави Зорослав Смолински.

На први поглед нелогични штрајк у фабрици где радници имају привилеговане плате и услове део је ширег проблема, присутног и у Чешкој, да су обе привреде дошле до границе на тржишту рада да уколико осетно не повећају плате нађу уопште раднике.

Чешкој привреди недостаје скоро 150.000 радника, словачкој преко 14.000 а предузећа не успевају да покрију потребе ни запошљавајући украјинске, српске или румунске гастарбајтере преко посредничких, често сумњивих агенција.

"Плате су ту релативно високе ако упоредимо са словачким просеком. За мене је питање човека који стоји поред фабричке траке у Фолксвагену оправдано. Ако је то предузеће које има највиши квалитет, високу продуктивност рада зашто да тај човек у Братислави има половину или и за две трећине мању плату него исти радник који ради у Немачкој", казао је поводом штрајка словачки премијер Фицо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво