Одакле Ким Џон Уну новац за јахту, скупа пића, "мерцедес"?

Када је лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун марта прошле године упозорио своје грађане да се спреме на могућу масовну глад и економске потешкоће, нико није очекивао да ће купити белу јахту, скупа пића и опрему за скијалиште, оцењују амерички медији.

Поставља се питање на који начин Ким Џонг Ун наставља да живи свој живот луксуза, парадирајући у најновијој лимузини немачког произвођача "Мерцедес-Бенза", упркос међународним санкцијама, наводи Си-Ен-Ен.

Северна Кореја је, према извештају Уједињених нација, 2012. године купила 645,8 милиона долара луксузних добара. Да би се та бројка ставила у контекст, потребно је изблиза погледати економију Северне Кореје.

Укупан увоз Северне Кореје 2015. године износио је 3,47 милијарди долара, али уколико се Кина, највећи трговински партнер Пјонгјанга, избаци из једначине испада да је Северна Кореја потрошила више новца купујући луксузна добра него што је потрошила на нелегалан увоз из остатка света, судећи према подацима УН.

Стручњаци кажу да се куповина обавља из личне "касице прасице" Џонг Уна, која се, како се наводи, допуњава нелегалним активностима Северне Кореје широм света. Север је оптужен за хаковање банака, продају оружја и дроге, фалсификовање новца, а чак и за трговину егзотичним и угроженим животињама. За такве активности, верује се да су профити у стотинама милиона долара, наводи Си-Ен-Ен.

Уз помоћ тог новца, финансира се нуклеарни и ракетни програм Северне Кореје, за који та држава сматра да је неопходан како би се одупрео напорима САД за променом режима, кажу стручњаци. Упркос санкцијама, нуклеарни програм Северне Кореје напредује муњевито и Пјонгјанг је упорно одолевао покушајима САД за денуклеаризацију, пише америчка телевизија.

Практично је немогуће прецизно дефинисати колику суму новца Северна Кореја добија од нелегалних активности, али је конгресни извештај 2008. године проценио суму на отприлике 500 милиона до милијарду долара годишњег профита.

"Северна Кореја ће продати било шта било коме, све док плаћају", рекао је на панелу спонзорисаним од Фондације за одбрану демократија бивши заменик директора Министарства финансија САД Антони Руђеро.

Поврх тога, севернокорејске дипломате широм света су оптужене да користе своје дипломатске привилегије како би кријумчарили злато и оружје, наводи Си-Ен-Ен.

УН каже да је особље амбасада веома корисно Северној Кореји, јер могу да дипломатијом скрију нелегалне активности.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво