Ердоган избацује теорију еволуције из школа

Турски наставници сматрају да је Дарвинова теорија превише сложена за тинејџере и да би требало да се изучава на факултетима, како би ученици могли да схвате и да дискутују о секуларном научном дискурсу, пише "Раша тудеј".

Како би сачувала локалне и националне вредности, Турска је спремна да из програма средњих школа избаци Дарвинову теорију еволуције, чиме би постала друга предоминантно муслиманска земља, после Саудијске Арабије, која је донела такву одлуку, пише Раша тудеј

Одлука би требало да ступи на снагу 2019. године. 

Функционер Министарства образовања Алпасан Дурмуш каже да су избачени контроверзни предмети за ученике који су у узрасту у којем не могу да разумеју проблематику.

Напомиње да ће избацивањем теорије еволуције снагу добити локалне и националне вредности турског друштва и да је ту одлуку подржао и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.  

Одлука о избацивању Дарвинове теорије из школа дошла је након жестоке дебате. Од јануара академци и универзитети тврде да би теорију еволуције требало изучавати од петог разреда.

Различити су коментари на одлуку Министарства образовања, а неки наводе да је то последица жеље власти да се смањи утицај секуларизма који је увео оснивач модерне Турске Мустафа Кемал Ататурк. 

У Саудијској Арабији теорија еволуције се помиње као теорија против бога, док се рецимо у Ирану она изучава у петом разреду као обавезан део школског програма. 

Муслимански научници имају подељена мишљења о прихаватању или одбацивању теорије еволуције.  

Они који се противе Дарвиновој теорији тврде да је она у супротности са исламским учењима, а други пак говоре о потпуном или делимичном прихватању, уз налажење веза са исламским теоријама.  

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи