Дипломатски разлаз арапских држава од Катара?

Министар спољних послова Уједињених Арапских Емирата Анвар Гаргаш рекао је да Катар није прихватио ултиматум постављен од арапских држава, додавши да "алтернатива није ескалација, већ разилажење". Арапске земље које су недавно прекинуле односе са Катаром, траже од те земље да, у року од 10 дана, угаси катарску телевизију "Ал-Џазира" и њене подружнице.

Катарски полудржавни Национални комитет за људска права саопштио је да листа захтева, коју су Катару поставиле арапске земље које су недавно прекинуле односе са њим, представља кршење конвенција о људским правима.

Овај комитет је навео да Катар не треба да прихвати постављене захтеве и услове, пренео је Ројтерс.

Арапске земље које су недавно прекинуле односе са Катаром, траже од те земље да, у року од 10 дана, угаси катарску телевизију Ал Џазира и њене подружнице, прекине дипломатске везе с Ираном и војну сарадњу са Турском, као и везе са "терористичким организацијама".

Листу таквих захтева данас је Катару, као посредник, предао Кувајт.

АП подсећа да су Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Бахреин и Египат раније овог месеца прекинули све везе са Катаром, оптуживши ту земљу да подржава и финансира и тероризам.

Те арапске земље захтевају од Катара да протера припаднике иранске Револуционарне гарде, затвори катарска дипломатска представништва у Ирану и са Техераном прекине дипломатске везе и било какву заједничку војну сарадњу, док би трговина са Ираном била дозвољена под стриктним правилима међународних и америчких санкција, наводи АП који имао увид у тај документ.

Арапске земље такође захтевају гашење катарске телевизијске станице Ал Џазира и њених подружница Араби21, Рашд, Eл Араби eл Џадид и Мидл ист ај.

Међу захтевима се нашло и моментално окончање војне сарадње са Турском на тлу Катара, као и уклањање турске војне технике, што у суштини значи да би дошло до гашења турске базе у Катару.

Поред веома јасних захтева, арапске земље су упутиле и мање прецизне захтеве, који се могу протумачити и као субјективни, јер захтевају да се предају "терористичке личности" и тражени индивидуалци.

Други такав пример је финансијска накнада за губитак живота, као директан резултат катарске политике, а сума би била одређена у договору са Катаром.

АП указује да није јасно шта ће се догодити уколико Катар не прихвати све те захтеве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво