На самиту ЕУ у Бриселу о Брегзиту, привредном расту ЕУ, мигрантима...

Председник Европског савета Доналд Туск наводи да је предлог британске премијерке Терезе Меј о правима грађана после изласка Велике Британије из ЕУ "испод очекивања" и да ЕУ очекује више.

"Утицај Брегзита на грађане је негативан и наша је улога да смањимо тај негативан утицај. Ако узмемо у обзир ниво права који грађани сад имају видљиво је да предложено смањује права грађана ЕУ", објаснио је Доналд Туск на крају дводневног самита лидера ЕУ у Бриселу.

У Европском савету наглашавају да се о Брегизту овога пута није пуно разговарало међу лидерима ЕУ и да је то предмет преговора који су почели између посебних тимова ЕУ и Велике Британије.

Другог дана самита у Бриселу се разговарало о економији, глобализацији и миграцији.

Лидери ЕУ су задовољни извештајем председника Европске централне банке Марија Драгог који говори не само о привредном расту у ЕУ већ и о највећем икада забележеном броју запослених у земаљма ЕУ.

"Повратак поверења у ЕУ имао је и позитиван утицај на економију. Бележи се привредни раст, више инвестиција, већа потрошња, самањење незапослености и више него икада запослених у ЕУ. Први пут после много година имамо овако добре вести", поручио је председник Европског савета Донлад Туск на завршној конференцији дводневног самита у Бриселу.

Када је реч о трговини, ЕУ лидери су се бавили питањима глобализације при чему је било говора о могућој заштити појединих индустријских сектора у Европи од "не фер" трговинских утицаја споља.

Дипломатски извори наводе да се део земаља чланица залаже за одређену врсту "протекционизма" док су скандинавске земље већином за "пуну трговинску слободу".

"Мој став је да трговина мора да буде слободна, али и фер", поручио је председник Европске комисије Жан Клод Јункер на крају сатанка ЕУ лидера у Бриселу.

Председник Европске комисије је на самиту у Бриселу посебно инсистирао на питњу миграција. Још једном је позвао све земље чланице ЕУ да испуне свој део обавеза када је у питању преузимање избеглица, али и доприноси европским фондовина за помоћ у решавању корена нелегалне миграције.

У Европском савету су оценили да је "ситуација је критична" када је у питању прилив миграната, али и број оних који на најчешће нелегалном путу до ЕУ изгубе своје животе.

Лидери ЕУ су се договорили да боље комуницирају међусобно у помоћи Италији која се суочава са великим приливом миграната. Договорен је и наставак обуке и подршке либијске обласке службе. ЕУ оцењује да је из Либије у Италију од почетка године стигло 70.000 људи, од којих је 1.900 изгубило живот у водама медитерана.

Првог дана самита у Бриселу ЕУ лидери су се договорили да на још шест месеци продуже економске санкције према Русији, да наставе рад на примени Париског споразума о заштити климе као и да две ЕУ агенције задужене за медицину и банкарство преселе из Лондона на континентални део ЕУ.

Лидери ЕУ на самиту у Бриселу подржали су јачање заједничке ЕУ одбране и формирање Европског фонда за обрану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво