ЕУ: Већа подршка либијској облаској стражи

Лидери ЕУ пружиће већу подршку либијској облаској стражи у циљу заустављања новог таласа миграната и избеглица и самњења броја смртних случајева на Медитерану.

Самит у Бриселу обележио је и наставак сукоба између земаља чланица око расподеле избеглица из кампова у Грчкој и Италији.

Непосредно пред крај самита дипломатски извори наводе да су се лидери ЕУ договорили да пруже јачу подршку либијској облаској стражи.

Од почетка 2017. године из Либије у Италију је стигло 70 000 избеглица.

Истовремено у водама Медитерана, приликом нелагалног преласка, умрло је њих 1900.

Поред покушаја да се заустави талас нелегалне миграције у ЕУ и смањи број смртних случајева током преласка Медитерана, земља чланице и даље имају проблема око релоцирања већ пристиглих и регистрованих избелгица који се налазе у прихватним центрима у Грчкој и Италији.

Европска комсија средином овог месеца донела је одлуку да покрене прекршајни поступак против Мађарске, Пољске и Чешке због неиспуњавања обавеза у прихвату избеглица.

Да ЕУ није ближе решењу избегличког проблема говори и оштар коментар мађарског премијера Виктора Орбана који је током првог дана самита у Бриселу критиковао изјаву француског председника Емануела Макрона који је навео да "извесни источноевропски лидери" ЕУ користе само као извор новца, непоштујући европске вредности нити преузимају део терта у тешким временима.

Орбан је у изјави за мађарске медије Макрона назвао "новим дечком" у европској политици и додао да "иако то Макрон мисли, напади на Централно Европске земље нису најбоља форма успостављања пријатељства међу ЕУ чланицама".

Француски председник и лидери Вишеградске групе данас су одржали и одвојени састанак на маргинама бриселског самита где су између осталог разговарали и о миграцијама.

Дипломатски извори наводе да није дошло до промене ставова када је у питању европска одговорност и солидарност у расподели избеглица, али да је тон разговра био "отворен и користан".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво